- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.02.2014, 21:50)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tarifele în roaming îi fac pe 28 la sută dintre europeni să închidă telefoanele în altă ţară
Tarifele practicate de societăţile de telefonie mobilă pentru serviciile furnizate în roaming reduc numărul de apeluri efectuate din străinătate, 28 la sută dintre consumatori alegând să ţină telefoanele închise, potrivit unui sondaj de opinie, dat publicităţii de Comisia Europeană.
Urmărește
269 afișări
Tarifele în roaming îi fac pe 28 la sută dintre europeni să închidă telefoanele în altă ţară (Imagine: Silviu Matei/Publimedia)
Numai 8 la sută dintre călători îşi folosesc telefoanele mobile în străinătate la fel de mult ca şi acasă din punct de vedere al apelurilor efectuate, în timp ce trei din zece persoane care călătoresc în altă ţară nu îşi folosesc deloc telefonul mobil pentru a efectua apeluri.
În plus, doar două din zece persoane ar trimite la fel de multe SMS-uri ca şi atunci când se află în propria ţară, iar un sfert dintre călători nu trimit niciodată mesaje când se află în altă ţară a UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
CE precizează că aplicarea unor tarife majorate pentru serviciile furnizate în roaming mai are şi alte efecte, cum ar fi faptul că 47 la sută dintre respondenţi nu ar utiliza internetul mobil în altă ţară din UE
Numai 1 din 10 respondenţi şi-ar accesa e-mailul la fel de mult ca şi în propria ţară şi doar 1 din 20 ar folosi reţelele de socializare la fel de mult ca şi acasă
Persoanele care călătoresc frecvent sunt mai susceptibile decât călătorii ocazionali să dezactiveze funcţia de transfer de date a telefoanelor lor mobile când se află în străinătate. Comisia consideră că acest lucru se datorează faptului că persoanele care călătoresc frecvent sunt mai bine informate cu privire la costurile reale ale transferului de date în roaming, în Europa, decât cele care călătoresc mai rar.
CE constată că cetăţenii nu îşi limitează utilizarea telefonului mobil doar în străinătate, chiar şi în ţara de origine, 70 la sută dintre cei care sună în alte ţări din UE limitându-şi apelurile din cauza costurilor.
Sondajul de opinie a fost efectuat în rândul a 28.000 de cetăţeni ai UE.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, s-a declarat "şocată de aceste cifre".
"Este clar că trebuie să terminăm ce am început şi să eliminăm odată pentru totdeauna tarifele pentru roaming. Consumatorii îşi limitează în mod exagerat utilizarea telefonului lor mobil, iar firmele au la rândul lor de pierdut de pe urma acestui lucru. Aici nu e vorba de o simplă luptă între turişti şi societăţile de telecomunicaţii. Milioane de companii trebuie să achite costuri suplimentare din cauza roaming-ului, iar unele dintre ele precum dezvoltatorii de aplicaţii înregistrează şi pierderi de venituri. Roaming-ul nu are sens pe o piaţă unică şi este de-a dreptul o formă de nebunie economică", a declarat Kroes.
Problema tarifelor practicate pentru serviciile furnizate în roaming a fost şi mai mare în urmă cu câţiva ani, înainte ca UE să introducă plafonarea preţurilor, în 2008. De atunci, consumatorii au constatat că tarifele cu amănuntul pentru apeluri şi SMS-uri în roaming au scăzut cu 80 la sută, iar serviciile de date în roaming sunt în prezent mai ieftine cu până la 91 la sută.
În Franţa, consumatorii beneficiază în prezent de eliminarea pe scară largă a suplimentelor de tarif pentru roaming, demonstrându-se faptul că este posibil ca societăţile de telecomunicaţii să ofere planuri tarifare valabile în întreaga UE la acelaşi preţ, arată CE.
Comisia a înaintat o propunere legislativă (MEMO/13/779) prin care a solicitat organelor legislative ale Uniunii Europene (Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri) să realizeze o piaţă unică a apelurilor telefonice şi a navigării pe internet. Scopul acestei propuneri este ca până cel târziu în 2016, clienţii din întreaga Uniune să fie în măsură să îşi folosească telefoanele mobile şi cele inteligente la tarife naţionale atunci când călătoresc în alte ţări din Uniune (cu alte cuvinte, să se practice acelaşi tarif pentru serviciile naţionale şi cele în roaming).
În temeiul normelor adoptate în 2012, din iulie 2014 consumatorii vor avea, de asemenea, dreptul de a renunţa la operatorul lor naţional atunci când călătoresc în altă ţară şi de a opta pentru servicii în roaming mai ieftine, oferite de un operator local din ţara vizitată sau de o companie concurentă din ţara de origine, fără a-şi schimba cartela SIM.
Citește pe alephnews.ro: Putin a anunțat un nou exercițiu strategic de antrenament nuclear, care include lansări de rachete
Citește pe www.zf.ro: Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hezbollah l-a numit pe Naim Qassem în funcția de secretar general, după asasinarea fostului lider al organizației, Hassan Nasrallah
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Daniela Iliescu, acuzată că și-a cumpărat de pe Shein rochia purtată la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Prima reacție
CANCAN.RO
Colțul de Rai aflat la doar 45 de minute de București. Stațiunea e renumită pentru aerul curat și pentru mâncarea gustoasă
GANDUL.RO
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe