- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.06.2013, 13:58)
- Ioan Dornescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tarifele în roaming scad la 1 iulie. Care sunt noile costuri
Operatorii care asigură servicii de roaming în reţele publice de comunicaţii mobile în UE sunt obligaţi să aplice, de la 1 iulie, noi tarife maxime, mai mici decât cele actuale, potrivit ANCOM. Noile tarife sunt conforme cu prevederile Regulamentului 531/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului privind roaming-ul în reţelele publice de comunicaţii mobile în interiorul Uniunii.
Urmărește
6336 afișări
Tarifele în roaming scad la 1 iulie (Imagine: Shutterstock)
Astfel, pentru un apel efectuat în roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fără TVA), iar pentru primirea unui apel abonaţii nu vor plăti mai mult de 0,07 euro/minut (fără TVA).
Tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) în roaming nu va depăşi valoarea de 0,08 euro (fără TVA), în timp ce primirea unui SMS este gratuită.
Totodată, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) este de 0,45 euro/MB (fără TVA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi utilizează planurile tarifare de bază, adică cele cărora li se aplică Eurotarifele pentru servicii de voce, SMS şi date, neimplicând încheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri, aceste planuri tarifare putând fi combinate cu oricare alte planuri tarifare disponibile la operatori.
Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligaţi să îl respecte, dar ei pot în acelaşi timp să pună la dispoziţia clienţilor proprii şi alte oferte. Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la serviciul de roaming, cu preţuri diferite, şi există adesea oferte speciale pentru perioadele de vacanţă. Din acest motiv, este recomandat ca utilizatorii să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor sale", se arată într-un comunicat al ANCOM.
Tarifele de roaming pentru servicii de email, video şi reţele sociale scad în UE cu 36% la 1 iulie
Tarifele de roaming pentru servicii de email, video şi accesarea reţelelor sociale scad în UE cu 36% de la 1 iulie, fiind operate reduceri şi pentru serviciile de voce şi text, în conformitate cu reglementările comunitare, a anunţat joi de Comisia Europeană.
Operatorii de telefonie mobilă pot taxa clienţii care călătoresc în Uniunea Europeană cu maximum 45 de eurocenţi pe megabit, pentru servicii de date, de la 1 iulie, potrivit unui comunicat al CE. Limita maximă actuală de 70 de eurocenţi pe meagabit a fost stabilită acum un an.
Din iulie 2014, plafonul maxim pentru servicii de date va fi de 20 de cenţi.
Reducerile fac parte din strategia vicepreşedintelui CE Neelie Kroes de a unifica piaţa europeană a telecomunicaţiilor.
Operatorii de telecomunicaţii s-au plâns potrivit Bloomberg că iniţiativele lui Kroes, favorabile consumatorilor, sunt prea restrictive pentru companii şi afectează investiţiile în reţele şi tehnologie. Potrivit Comisiei, UE a redus tarifele de retail cu 80% din 2007.
"Cele mai recente reduceri ale tarifelor lasă mai mulţi bani în buzunarele utilizatorilor, din vară, şi sunt un pas esenţial spre eliminarea acestor suprataxe. Este bine atât pentru consumatori cât şi pentru companii, pentru că elimină temerile din piaţă", a afirmat Kroes în comunicat.
Tarifele de roaming pentru transmiterea de date în Croaţia, ţară care intră în UE la 1 iulie, vor scădea de aproape 15 ori. Trimiterea de SMS-uri sau serviciile de voce vor fi de 10 ori mai ieftine în această ţară.
La nivelul UE, efectuarea apelurilor de voce va costa maximum 24 de eurocenţi/minut plus TVA, cu 17% mai puţin decât în 2012. În cazul apelurilor primite, plafonul este de 7 cenţi/minut plus TVA, în scădere cu 12,5% faţă de anul trecut.
Trimiterea unui mesaj text va fi taxată cu maximum 8 eurocenţi plus TVA, cu 11% mai puţin comparativ cu 2012.
Operatorii pot oferi tarife mai mici decât plafoanele stabilite de UE, iar unii au început deja să elimine integral tarifele de roaming pentru servicii de voce şi SMS, sau să creeze regiuni fără roaming în UE.
Noi reduceri ale tarifelor de roaming vor avea loc în iulie 2014, când vor scădea la 19 eurocenţi pe minut pentru efectuarea de apeluri de voce, la 5 cenţi pentru apeluri primite şi la 6 eurocenţi în cazul SMS-urilor.
Kroes a prezentat planul într-un discurs la Bruxelles susţinut la sfârşitul lunii mai, când a făcut apel pentru crearea unei "pieţe unice" a telecomunicaţiilor în Europa.
De la 1 iulie 2012, data intrării în vigoare a Regulamentului 531/2012, utilizatorii care folosesc serviciile de telefonie mobilă şi internet mobil în roaming beneficiază de mai multe avantaje.
Astfel, pentru a evita şocul facturilor mari rezultate din utilizarea serviciilor de date, persoanele care călătoresc în afara graniţelor UE primesc şi avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up în cazul în care costul datelor descărcate se apropie sau depăşeşte pragul prestabilit de 50 euro sau un alt prag ales în prealabil.
De asemenea, la intrarea pe teritoriul unui stat membru UE, utilizatorul va primi informaţii (de regulă, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atât pentru serviciul de voce, cât şi pentru serviciile de date.
CE a obligat operatorii, în ultimii ani, să scadă tarifele la roaming, în mai multe etape.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40