Pe 7 aprilie, noile tarife comerciale impuse de președintele american Donald Trump, de „Ziua Eliberării” au generat o scădere bruscă a prețului petrolului la nivel global, ceea ce a afectat serios economia Rusiei, dependentă în proporție de 30% de veniturile din petrol, relatează The Kyiv Independent.
Deși Rusia nu a fost vizată direct de aceste tarife, ele au declanșat un val de incertitudine economică mondială, ducând la prăbușirea prețului țițeiului rusesc Urals la 51,54 dolari pe baril, ceea ce reprezintă mult sub estimarea Kremlinului de 70 dolari, pe baza căreia fusese construit bugetul pentru 2025.
În timp ce Trump se declară „foarte supărat” pe Kremlin, el nu a folosit până acum pârghii clare pentru a opri invazia rusă în Ucraina, cum ar fi intensificarea sancțiunilor sau creșterea ajutorului militar pentru Kiev. Totuși, scăderea prețului petrolului, generată indirect de politicile sale comerciale, ar putea forța Moscova să caute o ieșire din conflict, spun analiștii.
Pe lângă tarifele americane care riscă să ducă la recesiune globală, mai mulți factori contribuie la scăderea cererii de petrol rusesc: sancțiunile occidentale, scăderea cererii în China și India, dar și decizia OPEC+ de a crește producția peste așteptări. Toate acestea creează o „furtună perfectă” pentru prețuri scăzute, avertizează experții.
Cu veniturile din petrol în scădere, bugetul Rusiei, care este deja tensionat de costurile mari ale războiului, ar putea fi nevoit să taie din cheltuieli sociale și investiții. Dacă prețurile rămân sub pragul de 70 dolari, presiunea asupra Moscovei va crește, iar o posibilă negociere de pace ar putea deveni inevitabilă.