Ţările europene unde preţurile nu au explodat

Portugalia este una dintre ţările membre ale Uniunii Europene cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei, scrie Euractiv.

Urmărește
2259 afișări
Imaginea articolului Ţările europene unde preţurile nu au explodat

Ţările europene unde preţurile nu au explodat

Ministrul de finanţe al ţării, Joao Leao, a subliniat că această situaţie se datorează faptului că guvernul ţării a luat măsuri din timp pentru sta­bi­lizarea preţurilor din sectorul elec­tri­cităţii, spre deosebire de ceea ce s-a în­tâmplat în alte ţări. Acesta a mai subliniat că avansul inflaţiei va fi doar unul temporar.

„Portugalia rămâne una din ţările cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei“, în linie cu estimările guvernului, a arătat oficialul portughez, adăugând că aceasta va începe să scadă de anul viitor.

În zona euro, inflaţia a crescut pentru a patra lună consecutiv în octombrie, depăşind pragul de 4%.

Potrivit biroului de statistică european, din rândul celor 27 de state membre, cele mai scăzute rate au fost înregistrate în octombrie în Malta (1,4%), Portugalia (1,8%), Finlanda şi Grecia (2,8%).

Portugalia a fost una din cele şase ţări UE care au lansat imediat măsuri de suport în criza energiei după ce Comisia Europeană a îndemnat ţările membre ale blocului să acţioneze în sensul stăvilirii creşterii preţurilor. Printre cele şase ţări s-a numărat şi Grecia.

La inflaţie contribuie şi deficitul comercial. Creşterea acestuia cauzat de importuri mai mari poate duce la un nivel mai ridicat al inflaţiei din cauza impactului inflaţiei im­portate asupra ni­velurilor preţurilor locale.

În Portugalia, deficitul se situează la 7,19% din PIB, comparativ cu 8,57% în cazul României. Rata anuală a inflaţiei s-a apropiat în România de 8% deja în octombrie, cât prognozau unii analişti pentru final de 2021, marcând un maxim al ultimului deceniu. BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru final de 2021 de la 5,6% la 7,5%, mizând pe impactul com­pensărilor/plafonărilor/subvenţiilor în domeniul energetic.

Nu doar preţul gazelor, electricităţii sau combustibililor a crescut în octombrie 2021 faţă de octombrie 2020. Inflaţia puternică a lovit în produsele de bază.

În cazul Greciei, deficitul este de 10,87% din PIB, dar inflaţia este încă redusă în pofida scumpirii energiei. CE aminteşte că acest lucru se datorează faptului că cererea a fost slabă în prima jumătate a anului. Turismul, atunci afectat de pandemie, are o contribuţie semnificativă la consum.

Însă analiştii Piraeus Bank arată că aceasta de-abia acum urmează să înceapă să crească, putând să revină anul viitor la nivelurile din 2010, notează Kathimerini. Aceştia estimează că inflaţia va urca la 3,8% în Grecia în 2022, în timp ce în zona euro va atinge în medie în jur de 2%. Diferenţa derivă din faptul că preţurile la nivel de bloc au început să crească mai devreme, ceea ce va duce la o temperare mai rapidă a acestora acolo.

Comisia Europeană anticipează că inflaţia va rămâne doar uşor pozitivă în 2021, pe fondul cererii modeste din prima jumătate a anului. Inflaţia este aşteptată să atingă un vârf în 2022, de 1,0% pe fondul întăririi cererii pentru servicii. Odată ce efectele creşterii preţurilor energiei se vor diminua, inflaţia este aşteptată să scadă la 0,4% în 2023, mai notează Business Magazin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici