Conform planului iniţial al Comisiei Europene, plafonarea preţului la gaze din UE ar fi declanşată atunci când preţurile la reperul european de tranzacţionare cu ridicata a gazelor naturale – TTF olandez – ating 275 de euro pe megawatt-oră timp de două săptămâni, dacă aceste preţuri sunt cu peste 58 de euro pe MWh mai mari decât preţurile gazelor naturale lichefiate de pe piaţa mondială.
Însă documentul distribuit sâmbătă în capitale, care serveşte drept bază pentru un text final de compromis, sugerează reducerea nivelului de declanşare a plafonului la 188 de euro pe MWh pentru o perioadă de trei zile şi o diferenţă de 35 de euro pe MWh faţă de preţurile globale la GNL, informează POLITICO.
De asemenea, propune garanţii suplimentare pentru această măsură, inclusiv indicând Comisiei să ia în considerare suspendarea plafonului de preţ în cazul unei „scăderi semnificative” a importurilor trimestriale de GNL sau al unei creşteri a consumului de gaz cu 15% într-o lună. Potrivit documentului, ţările UE vor solicita, de asemenea, un „raport preliminar de date” de evaluare a plafonării preţurilor până la 23 ianuarie.
Dar capitalele rămân divizate în privinţa planului, care a opus un grup de ţări sceptice faţă de intervenţie – Austria, Ungaria, Germania, Danemarca şi Olanda – şi un grup de alte aproximativ 16 ţări în favoarea plafonării preţurilor.
Liderii UE le-au spus joi miniştrilor energiei că trebuie să „finalizeze” un acord privind aşa-numitul mecanism de corecţie a pieţei până luni.