- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Taxa hotelieră ar putea fi 2% din valoarea unei nopți de cazare
Ministerul Turismului intenționează să stabileasca o taxă hotelieră unică la nivel național, care să reprezinte 2% din valoarea netă a unei nopți de cazare, potrivit proiectului de Lege a Turismului.
Taxa hotelieră ar putea fi 2% din valoarea unei nopți de cazare (Imagine: Mediafax Foto)
"Taxa hotelieră este stabilită la un nivel unic național de 2% din valoarea netă a unei nopți de cazare sau a primei nopți din sejur în cazul pachetelor turistice. Consiliile Locale pot evalua si aproba reducerea taxei hoteliere de la nivelul unic național de 2% până la minim 1%, în funcție de interesul susținerii și promovării ofertei locale", se arată în proiectul de lege pe care Ministerul Turismului l-a înaintat organizațiilor patronale din domeniu, care sunt invitate să aducă completări acestui proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În prezent, în conformitate cu art. 279 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, taxa hotelieră se calculează prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate de unitățile de cazare.
Cota taxei se stabileşte în prezent de consiliul local şi este cuprinsă între 0,5% şi 5%. În cazul unităţilor de cazare amplasate într-o staţiune turistică, cota taxei poate varia în funcţie de clasa cazării în hotel.
Taxa hotelieră se datorează pentru întreaga perioada de şedere, cu excepţia cazului unităţilor de cazare amplasate într-o staţiune turistică, atunci când taxa se aplică numai pentru o singură noapte, indiferent de perioada reală de şedere.
Potrivit proiectului de lege, veniturile obținute de consiliile locale din taxa hotelieră sunt destinate exclusiv dezvoltării și promovării turismului pe plan local și pentru finanțarea proiectelor de reabilitare a infrastructurii turistice, mai puțin pentru infrastructura de transport, a cărei responsabilitate revine Ministerului Transporturilor.
În cazul Municipiului București, taxa hotelieră va fi colectată prin grija primăriilor de sector, care își vor reține doar 30% din cuantumul sumelor colectate, restul fiind vărsate în contul special destinat al Primăriei Generale a Capitalei.
Sumele colectate la nivelul Primăriei Generale a Capitalei vor fi destinate dezvoltării ofertei turistice a Bucureștiului și promovării ca destinație turistică și locație de evenimente.
Gestionarea acestor fonduri se va face de către Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în București, al cărui Consiliu de Administrație este format în mod paritar de reprezentanți ai Primăriei Generale, ai Autorității Centrale pentru Turism și ai Asociațiilor Profesionale din Turism recunoscute de interes național.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO