- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.12.2018, 11:54)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Taxa pentru bănci se aplică la valoarea activelor financiare de la finele fiecărui trimestru
Noua taxă pentru bănci, denumită iniţial „taxa pe lăcomie”, va fi aplicată, din 2019, la valoarea activelor financiare de la finele fiecărui trimestru, pentru băncile a căror ROBOR mediu trimestrial depăşeşte pragul de referinţă de 2%, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2018.
Urmărește
962 afișări
Taxa pentru bănci se aplică la valoarea activelor financiare de la finele fiecărui trimestru
În plus, media trimestrială ROBOR va fi calculată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), nu de Banca Naţională a României (BNR), cum este regula pentru stabilirea indicelui publicat în fiecare zi lucrătoare, potrivit reglementărilor publicate în Monitorul Oficial nr. 1116, care a apărut sâmbătă, 29 decembrie.
„Taxa pe active se datorează trimestrial prin aplicarea cotelor prevăzute la alin. (3) asupra activelor financiare ale contribuabilului existente la sfârşitul trimestrului de calcul, astfel cum sunt înregistrate în evidenţa contabilă, ajustate, după caz, potrivit reglementărilor contabile aplicabile. Media trimestrială ROBOR se stabileşte pe baza ratelor ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, calculate şi publicate de Banca Naţională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. Stabilirea mediei trimestriale se efectuează de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi se publică pe site-ul acestei instituţii”, prevede actul normativ citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Cotele taxei pe active sunt aplicate astfel: dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0,51-1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01-1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51-2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%; dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă, cota taxei pe active este de 0,5%.
Taxa trebuie calculată de bănci şi plătită trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, iar cheltuială este deductibilă la calcularea impozitului de profit.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să stabilească modelul şi conţinutul declaraţiei taxei pe active, iar taxa reprezintă venit la bugetul de stat.
ROBOR, care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, a fost, în medie, în trimestru al patrulea al acestui an de 3,17% pentru cel la 3 luni şi de 3,42% pentru cel la 6 luni, media celui din urmă fiind de 3,43% pentru semestrul al doilea al acestui an. şi care se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de BNR.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat vineri la 3,02%, nivel la care scăzuse joi, de la 3,03% luni, arată datele afişate de BNR. Un nivel mai redus de atât a fost înregistrat la data de 21 iunie 2018, când a fost de 2,95%.
De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a consemnat vineri a şasea zi lucrătoare la 3,33%, nivel la care a scăzut la data de 19 decembrie de la 3,34% la 18 decembrie.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46