Taxarea proprietăţilor la valoarea reală este iminentă

Taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală avută în vedere de Ministerul Finanţelor este iminentă, pentru că e nevoie de bani la buget, şi necesară, pentru a nu creşte alte impozite sau taxe, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al firmei de evaluare Darian, Adrian Crivii.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Taxarea proprietăţilor la valoarea reală este iminentă

Taxarea proprietăţilor la valoarea reală este iminentă (Imagine: Administraţia prezidenţială/Mediafax Foto)

"Nu scăpăm de acest lucru pentru că e nevoie de bani la buget, iar criza va accentua necesitatea ca povara fiscală să fie corectă şi pe umerii tuturor. Baza de impozitare trebuie să fie reală", a spus Crivii.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat în luna ianuarie că doreşte taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală, ceea ce ar conduce la creşterea nivelului impozitelor "în zona miilor de euro", şi că cetăţenii cu venituri reduse trebuie să fie protejaţi de o astfel de taxare.

"Discutăm despre taxarea proprietăţilor. Şi aici avem două obiective. Unul este taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală. Astăzi nu se întâmplă acest lucru. Din păcate proprietăţile în România nu sunt taxate la valoarea lor reală. Taxarea proprietăţilor ar presupune ca fiecare proprietate să fie declarată la valoarea ei reală. Zona în care acest lucru nu se întâmplă este cea a locuinţelor, a caselor, a terenurilor", a declarat Vlădescu.

Vlădescu a arătat că majoritatea apartamentelor au, în prezent, o valoare de impozitare de ordinul miilor de euro, şi de aceea taxa pe apartament este de zeci sau sute de euro.

"E mai logic să impozitezi proprietăţile şi nu munca sau să creşti TVA-ul. În acest sens primăriile trebuie să identifice valoarea de piaţă a tuturor proprietăţilor", a adăugat Crivii.

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădiri este calculat în cazul persoanelor fizice prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabilă a imobilului, determinată în funcţie de suprafaţa locuinţei, rangul localităţii, zona în care este amplasată clădirea şi vechimea imobilului.

În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri este calculat prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii, cota stabilită prin hotărâre a consiliului local şi care poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici