Taxele de proprietate industrială revin la nivelul din 2006, în baza unei OU amânată mai multe luni

Taxele de proprietate industrială pentru invenţii şi mărci, care au urcat la începutul anului cu 20%, vor reveni la nivelul din 2006 şi vor fi menţinute la acest cuantum încă doi ani, până în 2014, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern, dar amânată mai multe luni.

Urmărește
148 afișări
Imaginea articolului Taxele de proprietate industrială revin la nivelul din 2006, în baza unei OU amânată mai multe luni

Taxele de proprietate industrială revin la nivelul din 2006, în baza unei OU amânată mai multe luni (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Decizia este argumentată prin faptul că, în condiţiile menţinerii crizei economice şi reducerii veniturilor persoanelor fizice şi juridice române, o creştere a taxelor este "neadecvată circumstanţelor" şi ar conduce la o scădere a veniturilor din taxele în domeniul proprietăţii industriale.

Taxele de proprietate industrială sunt percepute persoanelor fizice şi juridice pentru protecţia proprietăţii industriale, respectiv invenţii, mărci şi indicaţii geografice, desene şi modele industriale, dar şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie.

Cuantumul taxelor poate fi actualizat anual, prin hotărâre de guvern, în funcţie de evoluţia cursului de schimb şi de inflaţie, valabile la data de 1 noiembrie a fiecărui an, dar hotărârea Guvernului trebuie să intre în vigoare începând cu prima zi a anului următor.

Agenţia MEDIAFAX a relatat încă din luna ianuarie că taxele de proprietate industrială, pentru neplata cărora titularul unui brevet poate pierde protecţia, au crescut cu 20% din ianuarie 2012, deoarece Guvernul nu a mai amânat creşterea. La acel moment, şeful Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) afirma că este într-o situaţie "neaşteptată şi stresantă" în care a cerut amânarea, dar nu a primit avize.

Începând cu 1 ianuarie 2011, taxele în domeniul proprietăţii industriale ar fi trebuit actualizate la un curs de 4,3 lei pentru un euro faţă de valoarea de calcul actuală de 3,6 lei pentru un euro, ceea ce presupune o creştere a taxelor cu circa 20 %. Considerând că o asemenea majorare va restrânge posibilităţile financiare ale solicitanţilor şi, implicit, va conduce la diminuarea numărului de cereri de protecţie, cu un puternic efect negativ asupra activităţii de inovare pe timp de criză, Guvernul a decis pe final de an, prin ordonanţă de urgenţă aprobată la 30 decembrie 2010, să amâne această majorare cu un an, până la 1 ianuarie 2012.

Înainte de anul 2012, Guvernul nu a mai emis însă în timp util o altă ordonanţă de urgenţă prin care să amâne din nou această majorare, astfel că taxele de proprietate industrială au crescut cu 20% de la începutul acestui an, ca efect al legii.

Contactat atunci de MEDIAFAX, directorul general al OSIM, Gabor Varga, a admis că există o problemă, deoarece a propus o nouă amânare a acestei majorări, dar nu a primit la timp avizele din partea ministerelor Economiei şi Finanţelor.

"Este o situaţie tranzitorie, ne-a surprins această situaţie", a spus şeful OSIM.

Conform legii, taxele pentru înregistrarea şi menţinerea dreptului de proprietate industrială, care ajung până la 5.000 lei, trebuie plătite în anumite termene, care pot expira chiar luna ianuarie 2012, în caz de neplată în cadrul acestor termene urmând să fie respinsă cererea de acordare a brevetului sau să fie decisă decăderea titularului din drepturile decurgând din brevet.

Astfel, de exemplu, taxa pentru înregistrarea cererii de brevet de invenţie trebuie achitată în trei luni de la data înregistrării, taxa pentru eliberarea unui certificat de prioritate trebuie plătită odată cu depunerea cererii, iar taxa pentru revalidarea brevetului de invenţie trebuie depusă tot la data depunerii cererii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici