Telefonul care perturbă sectorul telecomunicaţiilor. Costă doar 55 de lei şi are conexiune la internet

Cel mai bogat om din India, Mukesh Ambani, lansează un nou model de telefon mobil cu conexiune la internet, la preţul de 12 dolari, în încercarea de a perturba o piaţă a telefoanelor folosite de aproximativ un sfert de miliard de oameni.

Urmărește
25994 afișări
Imaginea articolului Telefonul care perturbă sectorul telecomunicaţiilor. Costă doar 55 de lei şi are conexiune la internet

Lansarea telefonului "Jio Bharat" marchează intrarea lui Ambani pe piaţa telefoanelor "feature", care nu sunt smartphone-uri şi care sunt folosite de aproximativ 250 de milioane de persoane în India. Potrivit Reliance Jio, unitatea de date a lui Ambani, acesta va fi disponibil la început în regim de testare.

Produsul, comercializat la preţul de 999 de rupii, adică 12 dolari sau 55 de lei, este cea mai recentă perturbare provocată de Jio, finanţată de Google şi Facebook, care a revoluţionat sectorul telecomunicaţiilor mobile din India în 2016 prin introducerea de date iniţial gratuite şi planuri de voce foarte ieftine. Măsura a declanşat o concurenţă acerbă, lăsând în cele din urmă Jio şi operatorul istoric Bharti Airtel să controleze piaţa de telefonie mobilă. Jio face parte din conglomeratul Reliance Industries, informează Financial Times.

Telefonul care se adresează tuturor indienilor

Ambani, preşedintele Reliance Jio, a declarat: "Există încă 250 de milioane de utilizatori de telefoane mobile în India care rămân prinşi în era 2G, incapabili să acceseze funcţiile de bază ale internetului, într-un moment în care lumea se află în pragul unei revoluţii 5G."

Bharat nu este primul telefon al Jio. Compania a lansat în 2017 un telefon cu funcţii 4G, JioPhone, cu un preţ de 1.500 de rupii, rambursabil dacă returnai telefonul după trei ani.

Iar după ce Alphabet, compania-mamă a Google, a cumpărat o participaţie de 7,7% cu o investiţie de 4,5 miliarde de dolari în 2020, Jio a produs şi smartphone-ul JioPhone Next cu Android în 2021, deşi acesta a fost vândut doar online şi a avut mai puţin succes comercial, la un preţ de 4.499 de rupii.

Jio Bharat va fi asamblat în India şi va avea aplicaţiile de streaming video şi muzical proprii Reliance, JioCinema şi JioSaavn, capacitatea de plată digitală cu reţeaua UPI din India şi o cameră foto. Deşi Meta a lui Mark Zuckerberg a cumpărat o participaţie de 10% din Jio pentru 5,7 miliarde de dolari, WhatsApp şi Facebook nu sunt disponibile în prezent pe Jio Bharat.

"Conversia de la 2G la 4G în India rămâne esenţială pentru transformarea digitală în curs de desfăşurare", a declarat Prabhu Ram, şeful departamentului de informaţii din industrie la CyberMedia Research. Ram a adăugat că noul telefon al Jio este un "pas în direcţia cea bună" în ceea ce priveşte lărgirea accesului la clienţii "de la baza piramidei", dar a avertizat: "Rămâne de văzut dacă eforturile lui Jio ... ... câştigă tracţiune în rândul consumatorilor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici