Telegram afirmă că fondatorul Pavel Durov nu are „nimic de ascuns” după ce autorităţile franceze l-au reţinut

Aplicaţia de mesagerie Telegram a declarat că directorul său executiv nu are „nimic de ascuns” după ce autorităţile franceze l-au reţinut pe Pavel Durov în weekend pentru presupuse eşecuri în moderarea conţinutului.

Urmărește
652 afișări
Imaginea articolului Telegram afirmă că fondatorul Pavel Durov nu are „nimic de ascuns” după ce autorităţile franceze l-au reţinut

Într-o mişcare surpriză care a escaladat dezbaterea globală privind libertatea de exprimare şi a crescut tensiunile cu Moscova, miliardarul de origine rusă a fost arestat pe aeroportul Paris-Le Bourget când a sosit în ţară cu avionul său privat din Azerbaidjan sâmbătă seara, potrivit agenţiei franceze de presă AFP.

Parchetul din Paris a confirmat o anchetă activă asupra lui Durov, iar presa franceză a relatat că acesta nu ar fi moderat în mod adecvat activitatea infracţională de pe platformă, scrie Financial Times.

Într-un comunicat emis duminică, Telegram, cu sediul în Dubai, a afirmat că moderarea aplicaţiei este „în conformitate cu standardele industriei şi se îmbunătăţeşte în mod constant”, adăugând că respectă legislaţia UE, inclusiv Legea privind serviciile digitale. Legislaţia, care a intrat în vigoare în acest an, impune platformelor să supravegheze mai îndeaproape conţinutul dăunător şi dezinformarea, în caz contrar riscând sancţiuni sau restricţii.

„Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile de pe acea platformă”, a declarat Telegram. „Aşteptăm o rezolvare rapidă a acestei situaţii. Telegram este cu voi toţi”.

Reţinerea lui Durov marchează cea mai drastică acţiune naţională împotriva unui şef de social media de până acum şi ameninţă să aprindă şi mai mult dezbaterea globală cu privire la faptul dacă platformele ar trebui să prioritizeze siguranţa online sau libertatea de exprimare. Susţinătorii libertăţii de exprimare, precum Elon Musk, au atacat autorităţile franceze, miliardarul proprietar al platformei rivale X postând hashtag-ul „#freepavel” pe platforma sa.

Autorităţile franceze au investigat dacă eşecurile de moderare ale Telegram au contribuit la facilitarea activităţilor ilegale, inclusiv terorismul, traficul de droguri, spălarea de bani, frauda şi exploatarea copiilor, potrivit mai multor posturi de televiziune franceze. Unele rapoarte au sugerat existenţa unui mandat de arestare a lui Durov, dar Telegram a declarat duminică că antreprenorul „nu are nimic de ascuns şi călătoreşte frecvent în Europa”.

Durov a fost cunoscut drept „Mark Zuckerberg al Rusiei” după ce a co-fondat cea mai populară reţea de social media din ţară, VKontakte, în oraşul său natal Sankt Petersburg în 2007. El a fugit din Rusia în 2014 după ce ar fi refuzat să se conformeze cererilor Moscovei de acces la datele utilizatorilor ucraineni care protestau împotriva unei administraţii pro-ruse.

Fondată în 2013, Telegram a explodat în popularitate, apropiindu-se de 1 miliard de utilizatori şi devenind unul dintre principalele instrumente de comunicare în zonele de conflict şi în crizele umanitare, cum ar fi războiul Rusia-Ucraina şi conflictul Israel-Hamas.

Durov a adoptat o abordare nepăsătoare faţă de moderare şi a prezentat aplicaţia ca fiind inatacabilă de către guverne. Cu toate acestea, unii cercetători au avertizat că, prin urmare, a devenit un centru pentru activităţi ilicite şi extremism.

Deşi Durov are din 2021 şi cetăţenie franceză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici