Tensiune pe piaţa interbancară. Indicele ROBOR, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Într-o zi a crescut cu 10%. Unde dispare lichiditatea

„Presiunea pe lichiditate şi pe dobânzi poate continua în zilele următoare, însă ulterior situaţia se va echilibra, iar Roborul va oscila între 1 şi 1,3% la finalul anului“, spun analiştii.

Urmărește
5053 afișări
Imaginea articolului Tensiune pe piaţa interbancară. Indicele ROBOR, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Într-o zi a crescut cu 10%. Unde dispare lichiditatea

Tensiune pe piaţa interbancară. Ce se întâmplă? Indicele ROBOR, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Într-o zi a crescut cu 10%. Unde dispare lichiditatea?

Dobânzile la lei pe piaţa inter­bancară au accelerat ieri pentru a treia zi consecutiv, iar indi­catorul Robor la trei luni, de care depind creditele celor mai mulţi dintre români, a ajuns la 1,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Ascensiunea Robor din ultimele zile a fost determinată de diminuarea temporară a lichidităţii din piaţa interbancară, dar şi de anticipaţiile inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, consideră analiştii.

„Factorii care dus la creşterea ratelor de dobândă în prezent sunt: aşteptările privind întărirea politicii monetare de către BNR, deşi un pic exagerate în acest moment, din punctul nostru de vedere, începutul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, executia bugetară neuniformă, dividendele speciale plătite sau aşteptate pentru a fi plătite de către companiile controlate de stat, precum şi plăţile către bugetul de stat din 25 septem­brie“, a explicat Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Citiţi mai multe pe zf.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici