Tensiuni comerciale. Europa se declară „pregătită să discute cu noua administraţie americană”

UE este „pregătită să discute cu noua administraţie” eventualele tensiuni comerciale cu Statele Unite, spune ambasadoarea UE la Washington, Jovita Neliupsiene, în timp ce Donald Trump a afirmat că blocul tratează Statele Unite „incorect”.

Urmărește
180 afișări
Imaginea articolului Tensiuni comerciale. Europa se declară „pregătită să discute cu noua administraţie americană”

Tensiuni comerciale. Europa se declară „pregătită să discute cu noua administraţie americană”

„Avem o relaţie comercială şi de investiţii strânsă, coordonată şi echilibrată”, a declarat Jovita Neliupsiene, ambasadorul Europei la Washington, conform AFP.

„Suntem pregătiţi să discutăm cu noua administraţie despre modul în care ne putem consolida relaţiile, fie în domeniul energiei, apărării, comerţului (...) sau în orice alt sector”, a declarat Jovita Neliupsiene într-un discurs adresat presei.

„Din perspectiva SUA, UE ne tratează foarte nedrept, foarte rău”, a declarat Donald Trump.

Donald Trump a acuzat blocul comunitar că impune „taxe vamale” şi „impozite” Statelor Unite, adăugând că „fac foarte dificil importul de produse în Europa”, în timp ce cei 27 „îşi vând produsele în Statele Unite”.

În replică, ambasadorul a amintit, printre altele, de schimburile comerciale dintre UE şi SUA, faptul că UE este „cel mai mare consumator de gaz natural lichefiat (GNL)” din SUA şi că „europenii sunt printre cei mai mari consumatori de mărci americane, precum Tesla şi Apple”.

„În acelaşi timp, UE se numără printre primele trei destinaţii de export pentru 46 de state americane, iar investiţiile UE acasă sprijină milioane de locuri de muncă în SUA”, a subliniat ea.

La Davos, preşedintele american a afirmat că Statele Unite au „un deficit de sute de miliarde de dolari cu UE”, adăugând că „nimeni nu este mulţumit de acest lucru” şi că administraţia sa va „face ceva în această privinţă”.

Delegaţia europeană la Washington a subliniat faptul că preşedintele american pune deoparte serviciile, care contribuie la echilibrarea balanţei comerciale. „UE şi Statele Unite sunt profund legate de ambele părţi ale oceanului (...) şi economiile noastre sunt complementare”, a susţinut Jovita Neliupsiene.

De asemenea, ambasadorul a reamintit angajamentul Uniunii Europene faţă de Ucraina, într-un moment în care Donald Trump a declarat la Davos că „eforturile” Statelor Unite „de a ajunge la un acord de pace între Rusia şi Ucraina sunt, sperăm, acum în curs de desfăşurare”.

UE a devenit „cel mai mare donator pentru Ucraina”, potrivit reprezentantului UE la Washington, citând „peste 174 de miliarde de euro în ajutor financiar, pentru apărare şi umanitar”, iniţiativele blocului de a antrena trupele ucrainene şi găzduirea a „peste 4 milioane de refugiaţi ucraineni în interiorul graniţelor noastre”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici