- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TENSIUNI pe piaţa financiară.Mugur Isărescu încearcă să ţină în frâu dobânzile la leu., dar pe piaţa valutară euro a ajuns la 4,6 lei
BNR a decis miercuri îngustarea intervalului dintre dobânzile de intervenţie pentru a bloca creşterea ROBOR, pe fondul tensiunii generate de incertitudinea fiscală, iar cursul euro parcă preia nervozitatea investitorilor.
TENSIUNI pe piaţa financiară.Mugur Isărescu încearcă să ţină în frâu dobânzile la leu., dar pe piaţa valutară euro a ajuns la 4,6 lei
BNR iese „dintr-un imperiu al dominanţei creditului în valută“, care a impus multe constrângeri politicii monetare, şi intră într-o zonă în care rata de politică monetară devine de referinţă, dobânzile din piaţă urmând să oscileze în jurul ei, după cum reiese din declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Banca centrală a promis pentru perioada următoare şi „gestionarea fermă a lichidităţii“ prin toate instrumentele pe care le deţine, după ce până acum asigura o gestiune „adecvată“, transmite Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Ponderea creditului în lei s-a majorat până la 61,4%, evoluţie care „certifică şi asigură o mai bună transmisie a politicii monetare“, în viziunea BNR. În aceste condiţii, regimul cursului de schimb poate fi ceva mai flexibil decât în anii trecuţi.
„Mai multă flexibilitate a cursului bineînţeles că trebuie să fie. Cineva trebuie să se mişte mai mult. Sunt trei variabile pe care nu ai cum să le ţii pe toate: rezervele, cursul şi dobânzile. Noi am făcut o combinaţie: nici la rezerve nu am ţinut prea mult, dar am fost spre limita superioară, cu dobânzile am ajuns în acest punct şi credem că rata de politică monetară trebuie să aibă mult mai multă semnificaţie. Este mai bine pentru economia românească de astăzi, cu un grad de euroizare mai scăzut“, a declarat Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară de ieri.
Consiliul de administraţie al BNR a menţinut ieri, la ultima şedinţă de politică monetară din 2017, dobânda-cheie la 1,75%, nivel la care staţionează din primăvara anului 2015. Pe de altă parte, boardul băncii centrale a decis să continue să ajusteze coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie, cu încă 25 de puncte de bază, până la Ă/-1 punct procentual, ducând la majorarea dobânzii la facilitatea de depozit până la 0,75%, în timp ce dobânda Lombard a coborât la 2,75%.
BNR anticipează un puseu al inflaţiei la începutul anului viitor, care poate să fie tenporar, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat de înţeles că BNR nu va avea intervenţii care să ducă la „bruscarea economiei“, prin majorarea dobânzii-cheie, dacă este vorba doar de o creştere conjuncturală a preţurilor de consum.
„Noi ne aşteptăm la un asemenea puseu al inflaţiei. Ştim însă că el va fi depăşit. Nu are niciun rost să reacţionăm, în sensul să luăm măsuri care înseamnă bruscarea economiei pentru a ataca o chestiune care este temporară. Dar dacă vedem că este vorba de o tendinţă de creştere a inflaţiei care tinde să dureze, bineînţeles că vom reacţiona“, a mai spus Isărescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO