- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.11.2015, 15:25)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teodorovici: Bugetul general consolidat a avut un excedent de 0,85% din PIB la 10 luni
Bugetul general consolidat a înregistrat, după primele zece luni, un excedent de 0,85% din PIB, în uşoară scădere faţă de nivelul de la finele lunii septembrie, de 0,87%, a declarat miercuri fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, la prezentarea bilanţului de mandat.
Urmărește
253 afișări
Teodorovici: Bugetul general consolidat a avut un excedent de 0,85% din PIB la 10 luni (Imagine: Mihai Dascalescu/ Arhiva Mediafax Foto)
În primele nouă luni, bugetul consolidat a avut un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, cu venituri de 169,1 miliarde lei şi cheltuieli de 162,9 miliarde lei.
Bugetul pentru acest an prevede un deficit bugetar (cash) de 1,8% din PIB, care corespunde unui deficit ESA de 1,45% şi unui deficit structural de 1% din PIB.
Pentru anul viitor, bugetul a fost construit pe un deficit cash de 2,8% din PIB, respectiv 2,95% pe ESA şi 2,73% deficit structural.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Discuţia despre respectarea sau nu a nivelului impus de deficit pentru 2016 trebuie să dispară. Discuţia acum trebuie purtată la cât de sus mergem peste acest nivel şi cine poate spune clar şi corect în România cât este acel nivel. Ceea ce eu am spus mereu şi am declarat este că România va fi sub nivelul de 3%", a afirmat Teodorovici.
El a punctat că există metodologii diferite de calcul a deficitului între FMI, Comisia Europeană şi Ministerul de Finanţe, ceea ce îi dă un motiv în plus să creadă că cifrele Finanţelor sunt corecte, şi nu ale Comisiei Europene.
"Sau, cel puţin, trebuie să ne bazăm pe faptul că de fiecare dată când România a anticipat o anumită cifră a fost aşa cum am spus noi. Deci încă un motiv să credem că, şi de această dată, România poate să dovedească că într-adevăr are o abordare matură", a adăugat fostul ministru.
El speră "din inimă" ca noul guvern să înţeleagă că a avea anul următor un deficit de 1%, aşa cum a fost asumat cu insituţiile financiare internaţionale, va distruge realizările concrete în economie de până în prezent.
"Şi sper să nu facă acest lucru, pentru că există soluţii în a fi sub 3% deficit pe ESA, cu tot ce s-a aprobat până în prezent inclus", a menţionat Teodorovici.
Fostul ministru a explicat că abordarea Ministerului de Finanţe trebuie schimbată în ceea ce priveşte deficitul, întrucât abordarea anterioară era să se consituie un buffer care să fie utilizat în cazul depăşirii unui anumit deficit, el arătând că legea răspunderii fiscal bugetare trebuie aplicată şi în sens invers.
"Dacă, pentru cei care depăşesc în mod nejustificat un astfel de plafon asumat de deficit, există anumite prevederi, şi pentru cei care subdimensionează veniturile la bugetul de stat, iar din execuţia bugetară reiese o deviere de minus/plus x%, atunci înseamnă că omul din Finanţe care a făcut acea estimare şi ministrul care şi-a asumat acel lucru trebuie să răspundă. Pentru că nu poţi să ţii, de teama de a nu face la un moment sau altul o astfel de depăşire, economia în loc. Este o abordare greşită şi trebuie să fie radical ajustată", a conchis Teodorovici.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe