Teodorovici: Comportamentul colegilor de la BNR nu este corect

Urmărește
282 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Comportamentul colegilor de la BNR nu este corect

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, luni, în Parlament, în contextul în care Valentin Lazea, economistul şef al BNR, a declarat că OUG 114 are efecte în Pilonul II de pensii, că acesta nu poate să reprezinte poziţia oficială a BNR şi că anunţul nu este o abordare corectă.

„Nu am să fac ce fac colegii de la BNR. I-am rugat de trei ori să înceteze cu o astfel de abordare în a-şi exprima punctul de vedere, altul decât al BNR...Eu nu cred că domnul economist Lazea a prezentat punctul de vedere al BNR vizavi de pilonul 2 de pensii. Domnul Lazea nu poate să reprezinte, sau dacă e aşa, să ne spună, acesta este punctul de vedere... Acest comportament din partea colegilor de la BNR nu este corect. Dialogul să fie cel între BNR şi Ministerul de Finanţe, să ne comportăm şi unii, şi ceillaţi, corect faţă de cei care ne urmăresc, fără atacuri la instituţii, fără atacuri la persoane. Nu mi se pare o abordare corectă din partea BNR. Dacă continuă aşa, înseamnă că nu-şi merită locul pe care îl ocupă. Dânsul este economist sef al BNR, nu poţi să duci un mesaj mai departe”, a declarat luni, la Parlament, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Teodorovici susţine că pilonul II de pensii nu este afectat de OUG 114.

Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a susţinut, luni, că majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc să se retragă din România, din cauza regulilor impuse prin Ordonanţa de Urgenţă de Guvernului 114/2018.

„Din ce înţeleg eu din discuţiile cu Asociaţia Administratorilor de Pensii Private din România (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, APAPR - n.red.), marea majoritate a administratorilor de pensii private Pilon II din România, dacă nu toate cele şapte fonduri, vor să se retragă România, se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile li se par deosebit de oneroase - un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent”, a afirmat, luni, Valentin Lazea, în cadrul „The Romanian Capital Market, Evolution and Outlook”.

Economistul şef al BNR a mai susţinut că motivul acestei decizii îl constituie OUG nr. 114/2018, respectiv noile reguli introduse pentru jucătorii din această piaţă. Prin OUG nr. 114/2018, administratorii de fonduri de pensii trebuie să-şi majoreze semnificativ capitalul, unii chiar mai mult decât de zece ori faţă de regulile care existau până la finele anului trecut. Primele majorări trebuie făcute până la mijlocul acestui an, iar cele finale până la sfârşitul acestui an.

Cine ar avea de suferit dacă ar dispărea Pilonul II de pensii? Cei 7,25 milioane de participanţi la Pilonul II, câţi erau la finele anului trecut, a subliniat Lazea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici