Teodorovici, despre Consiliul Monetar: Vrem să facem totul ca ţară, ca să ajungem în zona euro

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a evitat un răspuns, miercuri seara, când a fost întrebat dacă îţi doreşte Consiliul Monetar.

Urmărește
371 afișări
Imaginea articolului Teodorovici, despre Consiliul Monetar: Vrem să facem totul ca ţară, ca să ajungem în zona euro

Teodorovici, despre Consiliul Monetar: Vrem să facem totul ca ţară, ca să ajungem în zona euro

„Vrem să facem totul ca ţară, ca să ajungem în zona euro. (...) Daţi-mi un alt exemplu în care eu n-am făcut altceva decât să nu iubesc piaţa liberă. Sunt om de stânga de stânga curat şi gândesc piaţa liberă”, a afirmat Eugen Teodorovici, miercuri seara, într-o emisiune la Digi24, când a fost întrebat dacă îşi doreşte Consiliul Monetar pentru România şi curs fix.

Această ideea fost promovată de Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a susţinut, luni, la prezentarea „Raportului asupra inflaţiei”, ediţia februarie 2019, că un Consiliu Monetar, precum în Bulgaria, înseamnă curs fix faţă de euro şi apare, de regulă, după o criză majoră.

„Aşa s-a întâmplat în Bulgaria, în 1996: moneda se depreciază puternic, economisirile populaţiei şi ale firmelor sunt rase, pur şi simplu - sunt confiscate prin depreciere, şi singura soluţie, pentru că inflaţia devine galopantă - se ajunge la inflaţie de trei, de patru cifre (adică la peste 1.000% - n.red.), este stabilizarea cursului, printr-o declaraţie fermă. Dar unde? Sus de tot. (...) Să zicem că s-ar face. Un Consiliul Monentar în cazul României probabil că ar necesita un curs de 7-8 lei (faţă de euro - n.red.), pe puţin. De asta avem nevoie? Asta promovează consilierul economic al primului-ministru, când spune că trebuie să avem curs fix ca în Bulgaria? (...) Mai este ceva, Consiliul Monetar colapsează imediat dacă ţara nu se poate autodisciplina şi să aibă nu deficite, ci surplusuri monetare”, a subliniat Isărescu.

Bulgaria a avut anul trecut un cont curent de 6,5% şi un excedent bugetar de 1,1%, în timp ce România a avut un deficit bugetar de aproape 2,9%. „Ce înseamnă dacă România ar avea surplus bugetar? Cam 4% din PIB. Asta înseamnă, ca să dau o cifră, ştim cu cât s-au umflat salariile bugetarilor plus numărul mai mare de bugetari înseamnă mai rău decât în anul de graţie al preşedintelui Băsescu: reducerea cu 3% a cheltuielilor bugetare”, a insistat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici