Teodorovici: Discutăm în continuare cu FMI şi CE între 19-30 iunie, sperăm să avem un rezultat pozitiv

Discuţiile Guvernului cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene vor continua în perioada 19-30 iunie, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care speră să se reia acordul la finalul acestora, astfel încât să poată fi încheiat cu succes în septembrie.

Urmărește
277 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Discutăm în continuare cu FMI şi CE între 19-30 iunie, sperăm să avem un rezultat pozitiv

Teodorovici: Discutăm în continuare cu FMI şi CE între 19-30 iunie, sperăm să avem un rezultat pozitiv (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"După cum ştiţi, au fost discuţii cu cei de la FMI, Comisia Europeană (CE) şi vor continua între 19 şi 30 de iunie, perioadă la sfârşitul căreia sperăm să avem un rezultat pozitiv din partea partenerilor internaţionali, ceea ce înseamnă că acordul cu instituţiile va fi din nou în curs, astfel încât în septembrie să-l încheiem cu succes", a afirmat vineri Teodorovici după o conferinţă.

O misiune tehnică compusă din reprezentanţii FMI, CE şi Banca Mondială s-a aflat la Bucureşti în perioada 19-26 mai, în care a avut întrevederi în principal la Guvern, Parlament şi BNR pentru discuţii pe marginea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum şi planul de măsuri de reformă în economie, angajamente prevăzute în programul cu instituţiile financiare internaţionale.

"Au fost discuţiile cu misiunile tehnice, care au luat măsură cu măsură la analiză şi urmăresc modul în care acea măsură se poate regăsi în buget, ca urmare a unor măsuri compensatorii. Care va fi forma finală nu ştiu exact, când Codul Fiscal se va adopta de către Parlament aceea va fi şi forma finală pe care FMI şi Comisia Europeană o vor accepta", a spus Teodorovici, fiind întrebat dacă reprezentanţii FMI au fost de acord cu reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

FMI şi CE şi-au exprimat rezerve în ceea ce priveşte măsurile ambiţioase de relaxare fiscală, instituţiile financiare internaţionale fiind sceptice că Guvernul va avea capacitatea să compenseze veniturile la buget în urma reducerii taxelor, în special a TVA.

Instituţiile internaţionale nu cred în creşterea automată a veniturilor din tăierea taxelor şi aşteaptă soluţii pentru acoperirea golurilor.

"E normal să fie sceptici. (...) Am discutat, am găsit soluţii şi o să vedeţi că vor fi surprize plăcute", a precizat Teodorovici.

La misiunile anterioare ale FMI în România, cele două părţi nu au căzut de acord asupra liberalizării preţurilor pe piaţa gazelor şi asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara.

Al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.

Reprezentanţii Fondului şi ai CE se aşteaptă ca o parte dintre obiectivele asumate să fie atinse, iar pentru acest lucru Guvernul să găsească soluţii pentru rezolvarea unei părţi dintre probleme, astfel încât programul să poată fi evaluat înainte de a expira.

Aceştia urmau să programeze o nouă misiune pentru evaluarea acordului, după ce analizau progresele şi măsurile propuse de Guvern, dorind să se asigure că reformele nu vor afecta obiectivele României pe termen mediu.

De asemenea, analizele pe propunerile şi soluţiile cu care a venit Guvernul au vizat încadrarea în ţintele de deficit, atât FMI, CE, cât şi Consiliul Fiscal atenţionând că există riscul unor derapaje majore în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi cel structural în anii următori.

Comisia Europeană are o abordare ceva mai dură decât FMI, întrucât România trebuie să-şi respecte angajamentele pe termen mediu, chiar dacă nu va încheia un nou acord cu FMI.

Teodorovici declara la jumătatea lunii că Guvernul ar putea lua în calcul continuarea parteneriatului cu instituţiile financiare internaţionale dacă actualul acord se încheie cu succes în toamnă, însă ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez.

Întrebat dacă, în urma discuţiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, ministrul a spus că Guvernul nu sacrifică nimic şi că trebuie să "facă ceea ce face pentru binele ecnomiei naţionale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici