- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.09.2015, 11:29)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teodorovici: Guvernul intenţionează să înceapă discuţii pentru nou acord cu FMI şi UE
România vrea să înceapă discuţii cu FMI şi Uniunea Europeană pentru un nou acord, îmbunătăţit şi flexibil, cel mai devreme în acest an, cu sprijinul celor mai mari partide politice, pentru a se proteja de şocurile externe, a declarat pentru Bloomberg ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici.
Urmărește
528 afișări
Eugen Teodorovici (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
Guvernul ar putea încheia un nou acord cu FMI şi UE în 2016, a arătat Teodorovici.
Liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat într-un interviu separat că social-democraţii au transmis Guvernului să negocieze acordul.
Opoziţia sprijină la rândul ei ideea ca România să încheie un nou acord cu FMI şi UE, potrivit co-liderului PNL Alina Gheorghiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
"România poate rezista pe cont propriu şi nu avem nevoie de finanţarea de la FMI, dar ar fi bine să avem un acord flexibil, ca protecţie faţă de posibilele turbulenţe pe pieţe. Costurile de finanţare ale statului sunt foarte scăzute în prezent, dar nu se ştie niciodată", a spus Teodorovici.
România, a doua cea mai săracă ţară din UE, a încheiat trei acorduri succesive cu FMI şi UE din 2009, care au servit ca ancore pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, vânzarea companiilor de stat şi economie.
Premierul Victor Ponta a intrat în conflict cu creditorii internaţionali, în ultimul an, în legătură cu planurile de reducere a taxelor şi majorare a salariilor în sectorul de stat.
Parlamentul a aprobat joi Codul Fiscal, în variantă modificată.
Cele mai recente comentarii au apărut pe fondul turbulenţelor de pe piaţa financiară chineză şi alte pieţe în dezvoltare, care riscă să se extindă.
Creditorii internaţionali nu au finalizat evaluarea actualului program preventiv de 4 miliarde de euro, din cauza fricţiunilor provocate de planurile Guvernului în domeniul fiscal.
Parlamentarii au cedat apelurilor pentru prudenţă şi au limitat unele reduceri de taxe propuse pentru ianuarie 2016, angajându-se că anul viitor deficitul bugetar va fi menţinut la circa 2% din PIB.
Bugetul a înregistrat un excedent de aproximativ 1% în luna august, a spus Teodorovici.
"Acordul nu este suspendat şi va expira în această lună. Acest fapt nu ne împiedică să discutăm un nou acord cu creditorii', a precizat ministrul.
Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii şefului statului, a trecut de Parlament, urmând să fie transmis preşedintelui spre promulgare, Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, aprobând joi legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri.
Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, a fost reintrodusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500 la sută a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe