- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.06.2014, 19:00)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teodorovici: Penalizarea beneficiarilor de fonduri UE se va face în funcţie de gravitatea abaterii
Guvernul a decis, joi, ca nivelul corecţiilor financiare la adresa beneficiarilor de fonduri europene care încalcă regulile să se stabilească în funcţie de gravitatea abaterilor săvârşite, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Urmărește
334 afișări
Eugen Teodorovici (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)
"Nivelul corecţiilor financiare ce pot fi aplicate beneficiarilor care nu respectă întocmai principiile europene şi prevederile legislaţiei în vigoare devine mai flexibil, penalizarea beneficiarilor aplicându-se în funcţie de gravitatea abaterii săvârşite. Prin aceste reglementări urmărim îmbunătăţirea şi eficientizarea mecanismului de prevenire şi gestionare a neregulilor ţinând cont de experienţa avută în utilizarea fondurilor de preaderare şi a celor alocate României pentru actuala perioadă de programare. Aceste reglementări urmează să fie aplicate şi în perioada de programare 2014 -2020", a declarat Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Ministrul a precizat, totodată, că Autorităţilor de Management li se permite să nu mai sancţioneze beneficiarii pentru nereguli care nu au impact financiar.
Conform MFE, actele normative adoptate în şedinţa de Guvern de joi sunt Ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, respectiv Hotărârea Guvernului privind stabilirea ratelor aferente reducerilor procentuale/corecţiilor financiare aplicabile pentru abaterile prevăzute în anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.
Ministerul Fondurilor Europene precizează că modificările aprobate corelează prevederile din legislaţia naţională cu cele ale reglementărilor europene.
Eugen Teodorovici a declarat, la 8 aprilie, că va fi creată, la nivelul MFE, o direcţie pentru corecţii financiare care va reanaliza toate penalizările pe proiecte europene date de autorităţile române până acum în vederea asigurării unei coerenţe a corecţiilor financiare.
Trebuie să fie "o să fie interpretare unitară a tot ceea ce înseamnă aceste speţe. Dacă aceste autorităţi de management vor identifica speţe pentru care să se acorde o corecţie financiară, acest lucru se va face într-un singur loc, în această direcţie, astfel încât să existe o abordare unitară pentru aceeaşi speţă, şi nu abordări diferite cum, din păcate, s-a întâmplat în anii trecuţi. Mai mult, această direcţie va spune foarte clar cât este şi procentul de corecţii financiare, dacă e 5%, dacă e 20%, 25%", a explicat ministrul.
În afară de asigurarea unor corecţii unitare, direcţia va verifica toate corecţiile financiare aplicate până acum.
"Îmi doresc extrem de mult ca, până la finalul lui 2015, să verificăm toate corecţiile financiare pe care partea română şi le-a dat singură. Nu vreau să arătăm nimănui că a greşit, dar vreau (...) să trecem în revistă toate aceste corecţii financiare iar pentru fiecare speţă în parte spunem: «poate nu trebuia dat 25%, poate trebuie să dăm 5% sau deloc», iar fiecare argument în parte trebuie discutat cu CE. Le arătăm foarte clar care este situaţia şi, poate, împreună convenim că într-adevăr acela este punctul de vedere final", a spus Teodorovici.
El a precizat că ar fi "extrem de important", dacă sumele s-ar putea recupera de la Comisia Europeană.
Ministrul a susţinut că în multe speţe Comisia Europeană a explicat, în anii anteriori, că ar fi fost suficientă "o simplă recomandare", şi nu aplicarea de corecţii.
"Sunt convins că sunt extrem de multe zone în care nu se impuneau corecţii financiare pentru beneficiari", a punctat ministrul, care a subliniat că penalităţile aplicate României în anii anteriori sunt de cel puţin un miliard de euro.
Totodată, Teodorovici a precizat că, după această reanalizare a corecţiilor din anii anteriori, se va crea un registru unic al corecţiilor financiare, astfel încât oricine să vadă cum a interpretat statul o anumită speţă, "inclusiv cetăţeanul de pe stradă".
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe