Teodorovici: Penalizarea beneficiarilor de fonduri UE se va face în funcţie de gravitatea abaterii

Guvernul a decis, joi, ca nivelul corecţiilor financiare la adresa beneficiarilor de fonduri europene care încalcă regulile să se stabilească în funcţie de gravitatea abaterilor săvârşite, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Urmărește
333 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Penalizarea beneficiarilor de fonduri UE se va face în funcţie de gravitatea abaterii

Eugen Teodorovici (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)

"Nivelul corecţiilor financiare ce pot fi aplicate beneficiarilor care nu respectă întocmai principiile europene şi prevederile legislaţiei în vigoare devine mai flexibil, penalizarea beneficiarilor aplicându-se în funcţie de gravitatea abaterii săvârşite. Prin aceste reglementări urmărim îmbunătăţirea şi eficientizarea mecanismului de prevenire şi gestionare a neregulilor ţinând cont de experienţa avută în utilizarea fondurilor de preaderare şi a celor alocate României pentru actuala perioadă de programare. Aceste reglementări urmează să fie aplicate şi în perioada de programare 2014 -2020", a declarat Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat.

Ministrul a precizat, totodată, că Autorităţilor de Management li se permite să nu mai sancţioneze beneficiarii pentru nereguli care nu au impact financiar.

Conform MFE, actele normative adoptate în şedinţa de Guvern de joi sunt Ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, respectiv Hotărârea Guvernului privind stabilirea ratelor aferente reducerilor procentuale/corecţiilor financiare aplicabile pentru abaterile prevăzute în anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.

Ministerul Fondurilor Europene precizează că modificările aprobate corelează prevederile din legislaţia naţională cu cele ale reglementărilor europene.

Eugen Teodorovici a declarat, la 8 aprilie, că va fi creată, la nivelul MFE, o direcţie pentru corecţii financiare care va reanaliza toate penalizările pe proiecte europene date de autorităţile române până acum în vederea asigurării unei coerenţe a corecţiilor financiare.

Trebuie să fie "o să fie interpretare unitară a tot ceea ce înseamnă aceste speţe. Dacă aceste autorităţi de management vor identifica speţe pentru care să se acorde o corecţie financiară, acest lucru se va face într-un singur loc, în această direcţie, astfel încât să existe o abordare unitară pentru aceeaşi speţă, şi nu abordări diferite cum, din păcate, s-a întâmplat în anii trecuţi. Mai mult, această direcţie va spune foarte clar cât este şi procentul de corecţii financiare, dacă e 5%, dacă e 20%, 25%", a explicat ministrul.

În afară de asigurarea unor corecţii unitare, direcţia va verifica toate corecţiile financiare aplicate până acum.

"Îmi doresc extrem de mult ca, până la finalul lui 2015, să verificăm toate corecţiile financiare pe care partea română şi le-a dat singură. Nu vreau să arătăm nimănui că a greşit, dar vreau (...) să trecem în revistă toate aceste corecţii financiare iar pentru fiecare speţă în parte spunem: «poate nu trebuia dat 25%, poate trebuie să dăm 5% sau deloc», iar fiecare argument în parte trebuie discutat cu CE. Le arătăm foarte clar care este situaţia şi, poate, împreună convenim că într-adevăr acela este punctul de vedere final", a spus Teodorovici.

El a precizat că ar fi "extrem de important", dacă sumele s-ar putea recupera de la Comisia Europeană.

Ministrul a susţinut că în multe speţe Comisia Europeană a explicat, în anii anteriori, că ar fi fost suficientă "o simplă recomandare", şi nu aplicarea de corecţii.

"Sunt convins că sunt extrem de multe zone în care nu se impuneau corecţii financiare pentru beneficiari", a punctat ministrul, care a subliniat că penalităţile aplicate României în anii anteriori sunt de cel puţin un miliard de euro.

Totodată, Teodorovici a precizat că, după această reanalizare a corecţiilor din anii anteriori, se va crea un registru unic al corecţiilor financiare, astfel încât oricine să vadă cum a interpretat statul o anumită speţă, "inclusiv cetăţeanul de pe stradă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici