- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.01.2019, 09:56)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teodorovici: România a avut un deficit bugetar de 2,8% în 2018
România va avea un deficit bugetar de aproximativ 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2018, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, joi seara, citat de site-ul agenţiei de presă Reuters.
Urmărește
1082 afișări
Teodorovici: România a avut un deficit bugetar de 2,8% în 2018
Oficialul român a mai susţinut, în cadrul unei întâlniri cu presa străină, că România va reduce în continuare acest decalaj în acest an cu cel puţin 0,5% din PIB.
Teodorovici a spus, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3, că deficitul bugetar pentru anul trecut este în jur de 2,9% din PIB, iar pentru acest an şi-a propus un deficit de 2,5% din PIB.
„Anul trecut, se închide, pentru că datele oficiale vor fi undeva la final de martie-aprilie, când Eurostat va veni şi va confirma, va fi sub 3% (din PIB – n.red.) deficitul bugetar. Noi am spus spre 2,9%, chiar dacă nu avem datele oficiale, pentru că datele pe execuţia la decembrie vor fi la 25 ianuarie, ca ministru de Finanţe, totuşi, am anumite elemente şi pot să zic că le şi aticipez. Nici vorbă de sărit de 3. Noi am planificat pentru anul trecut 2,97%, pe cash, dar va fi sub. La fel pe ESA, vom vedea cum se închide pe final de 2018. Iar pe 2019, nici vorbă de deficitul de 5%, cum am auzit. Mi-am propus spre jumătate, spre 2,5%, decât pe 5%”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Dariul Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a scris, pe Facebook, la data de 31 decembrie 2018, că deficitul bugetar pentru 2018 este de 2,92% din PIB, pe cash, şi a felicitat echipa de la Finanţe. A doua zi, la 1 ianuarie 2019, senatorul liberal Florin Cîţu a scris, pe Facebook, că aceste cifre sunt măsluite, în condiţiile în care execuţia bugetară pentru fiecare lună este finalizată la data de 25 ale următoarei luni.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) trebuie să prezinte în fiecare lună la data de 25 execuţia bugetară - de exemplu la 25 ianuarie 2019, trebuie să prezinte datele pentru decembrie 2018, dar rar este respectată această dată. De obicei, Finanţele prezintă datele în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni pentru luna precedentă. De exemplu, la 28 decembrie 2018, la ora 22:30, pe site-ul MFP a fost afişată execuţia bugetară pentru noiembrie 2018.
Pentru a nu i se aplica procedura de deficit excesiv, care echivalează cu un control strict al cheltuielilor, România trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de maximum 3% din PIB. Anul 2018 se conturează ca al treilea an în care deficitul bugetar va fi la 2,9%. La 11 luni, execuţia bugetară s-a încheiat cu un deficit de 26 de miliarde de lei, respectiv 2,7% din PIB, de 2,25 de ori mai mare ca pondere în PIB şi de 2,6 ori mai ridicat ca valoare nominală, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.
De asemenea, pe cash, deficitul bugetar a fost de 24,29 miliarde de lei, respectiv 2,83% din PIB, în 2017, şi de 20,9 miliarde de lei, de 2,40% din PIB, în 2016. Creşterea este importantă de la 1,35% din PIB în 2015 (9,6 miliarde de lei) şi 1,7% din PIB (11,5 miliarde de lei) în 2014.
În schimb, deficitul rezultat conform metodologiei ESA 2010 a fost de 2,9% din PIB în 2017 (25 de miliarde de lei), de 3% din PIB în 2016 (22,7 miliarde de lei), de 0,8% din PIB în 2015 (5,4 miliarde de lei) şi 1,4% (9,1 miliarde de lei) în 2014.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe