Teodorovici: Vrem să construim bugetul pe 2016 cu deficit de 1,2%, dacă găsim măsurile compensatorii

Guvernul vrea să construiască bugetul pe 2016 astfel încât să respecte ţinta de deficit asumată, de 1,2%, plus deviaţia temporară de 0,5 puncte, dacă va identifica măsurile compensatorii care să contrabalanseze impactul Codului Fiscal, tăind cheltuielile inutile, potrivit ministrului Finanţelor.

Urmărește
339 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Vrem să construim bugetul pe 2016 cu deficit de 1,2%, dacă găsim măsurile compensatorii

Teodorovici: Vrem să construim bugetul pe 2016 cu deficit de 1,2%, dacă găsim măsurile compensatorii (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Ţinta noastră este, pe de o parte, să respectăm până în septembrie, toate măsurile la care ne-am angajat, în special cele de reformă structurală, dar obiectivul nostru este şi acela ca atunci când facem bugetul să avem deja un deficit aşa cum ne-am asumat, de 1,2%, la care se adaugă devierea temporară de 0,5%", a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

El a precizat că acordul cu FMI este încă în derulare, iar toate angajamentele Guvernului asumate cu partenerii internaţionali se menţin.

"Săptămâna trecută am aprobat o serie de măsuri care făceau parte din acest program, inclusive majorarea preţului la gaze de la 1 iulie. Cel mai bine se va vedea acest lucru vizavi de ţinta de deficit pe care noi va trebui s-o respectăm în 2016 în momentul când creionăm bugetul pe 2016. Deja sunt o serie de măsuri compensatorii care reduc deficitul, noi am spus sub 3%, dar va fi mult mai jos, cu respectarea a ceea ce ne-am asumat deja", a spus Teodorovici.

El a indicat că efectul măsurii TVA de 9% de la 1 iunie după primele săptămâni a fost de creştere a vânzărilor cu cel puţin 17%, ceea ce "spune foarte mult".

"Am toată încrederea că toate măsurile compensatorii pe care noi le identificăm – o parte le-am identificat, la altele încă mai lucrăm – vor face ca deficitul anului 2016 să fie cel asumat cu partenerii noştri internaţionali, de 1,2%, la care se adaugă o deviere temporară convenită de 0,5%", a adăugat ministrul.

Teodorovici a menţionat că una dintre modalităţile de a reduce deficitul este tăierea cheltuielilor inutile, nejustificate, realizate în administraţie şi în economie, planul fiind de cheltuire planificată şi mult mai eficientă, fără a afecta partea de investiţii.

"Noi putem chiar şi pentru un an să avem o astfel de deviere de la deficit, dacă în 2017 revenim, bazându-ne pe creşterea economică, pe încasările mai bune. Putem tăia foarte multe cheltuieli care sunt în administraţie. Dacă noi centralizăm achiziţiile publice de la toate ministerele într-un singur loc, cum au făcut alte state, se pot reduce cheltuielile cu aproximativ 30%. Un principal obiectiv pentru acest an, ca şi la rectificarea de la sfârşitul lunii iulie, este ca partea de investiţii în principal să primească cea mai mare alocare financiară", a completat oficialul.

El a punctat că ţinta de deficit asumată ar putea fi astfel respectată chiar din 2016, dacă Guvernul identifică toate măsurile compensatorii care să contrabalanseze impactul pe care Codul Fiscal îl va avea anul viitor în buget.

În ceea ce priveşte deficitul pentru acest an, Teodorovici spune că rectificarea bugetară de la finele lunii iulie se va realiza luând în calcul încadrarea în ţinta de 1,8%, însă aceasta ar putea fi totuşi depăşită, dacă va fi sporită partea de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici