INS: Sacrificările de bovine, porcine, ovine şi caprine au crescut în februarie; la păsări au scăzut
Astfel, totalul de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au avansat cu 53,7%, la 83.000 capete, respectiv cu 46,8%, la 13.293 tone, se arată într-un comunicat al INS.
Tăierile de bovine în unităţile industriale specializate au rămas constante, iar greutatea lor în carcasă a scăzut cu 0,5%.
La porcine, numărul de sacrificări şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 26,7%, la 308.000 capete, respectiv cu 23,6%, la 24.260 tone. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au urcat cu 37,7%, respectiv cu 37,6%.
Pentru ovine şi caprine, numărul de sacrificări şi greutatea lor în carcasă au avansat cu 34,6%, la 105.000 capete, respectiv cu 15,4%, la 1.257 tone. Tăierile în unităţile industriale specializate au crescut de două ori la numărul de capete sacrificate şi cu 50% la greutatea în carcasă.
Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 5,1%, la 15,45 milioane capete, respectiv cu 19%, la 22.017 tone. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat reduceri atât la numărul păsărilor sacrificate, cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 7,3% şi, respectiv, cu 12,1%.
În lunile analizate greutatea medie în carcasă la principalele specii de animale şi păsări prezintă uşoare oscilaţii.
Comparativ cu ianuarie, în februarie 2011, totalul sacrificărilor a crescut la bovine, ovine şi caprine şi păsări, iar la porcine a coborât. În acelaşi timp, greutatea în carcasă a scăzut la porcine, ovine şi caprine şi păsări, iar la bovine a crescut.
La bovine, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 56,6%, respectiv cu 49,8%. În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate a rămas constant, iar greutatea lor în carcasă a scăzut cu 1,4%. În februarie 2011, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a reprezentat 9,6% din totalul sacrificărilor de bovine.
Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă s-au redus cu 1,9%, respectiv cu 5,1%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate reprezentau 78,2% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 19,9%, respectiv cu 18,6%.
Tăierile de ovine şi caprine au urcat cu 5% în februarie faţă de prima lună a anului, iar greutatea lor în carcasă a scăzut cu 5,3%. Sacrificările în unităţile industriale specializate, care deţin o pondere de 1,9% din totalul sacrificărilor, au coborât cu 33,3% atât numeric, cât şi la greutatea în carcasă.
Pentru păsări, totalul sacrificărilor a crescut cu 5,3%, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut cu 6,4%. În unităţile industriale specializate s-a realizat 78,7% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au scăzut atât la numărul de păsări sacrificate, cât şi la greutatea lor în carcasă cu 8,3%, respectiv cu 10,9%.
În perioada februarie 2010 – februarie 2011, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă a animalelor sacrificate s-au înregistrat în luna decembrie la porcine şi în luna aprilie la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.