- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Terenurile intravilane, cele mai afectate de criză. Vezi cum au evoluat preţurile terenurilor şi apartamentelor
Proprietarii de terenuri intravilane destinate dezvoltărilor rezidenţiale au continuat să scadă preţurile în primul trimestru cu până la 16%, acest segment, împreună cu cel al caselor şi vilelor, fiind categoriile de proprietăţi rezidenţiale încă afectate de criză, potrivit imobiliare.ro.
Terenurile intravilane, cele mai afectate de criză. Vezi cum au evoluat preţurile terenurilor şi apartamentelor (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)
"Conform unei analize comparative privind evoluţia preţurilor la principalele categorii de proprietăţi rezidenţiale în primul trimestru, apartamentele sunt singurele care par să fi depăşit criza. După trei ani de scăderi succesive, evoluţia preţului solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare de proprietari, intermediari şi dezvoltatori este pozitivă în trimestrul unu. Însă, casele şi vilele, dar mai ales terenurile intravilane nu au ieşit încă din recesiune şi înregistrează, în continuare, scăderi importante de preţ", se arată întru-un comunicat al imobiliare.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump ar putea transforma piața tehnologică. Cum va fi sprijinit Musk?
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
Preţurile apartamentelor, atât cele vechi cât şi cele noi, au crescut în primul trimestru în medie cu 0,97%, la 1.043 euro/mp util, faţă de luna decembrie 2010.
► Pe segmentul apartamentelor vechi, în perioada menţionată s-au înregistrat creşteri de preţ în aproape toate oraşele mari din ţară, variaţiile fiind cuprinse între -1,6% în Cluj-Napoca şi +2,7%, la Constanţa. Creşteri au fost înregistrate şi la Timişoara (+1,5%), Bucureşti (+0,8%), Iaşi (+0,6%) şi Braşov (+0,5%).
► Şi apartamentele noi au avut o evoluţie în creştere, singurele excepţii fiind întâlnite la Iaşi şi la Braşov, unde au fost înregistrate scăderi de 10,7%, respectiv de 0,7%. În Capitală, însă, preţul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu peste 1,4% din decembrie 2010 până în aprilie. Creşteri au avut loc şi la Constanţa (+1,3%), Timişoara (+1,2%) pentru ca recordul pe acest segment să fie deţinut de Cluj-Napoca (+5,3%).
Preţurile caselor şi vilelor au continuat să scadă
► Spre deosebire de apartamente, evoluţia preţului cerut pentru casele şi vilele construite înainte de 1990 scoase la vânzare în principalele oraşe din ţară a fost preponderent negativă, cu excepţia proprietăţilor din Cluj-Napoca, unde s-a înregistrat o creştere de 1%. La Timişoara a fost întâlnită cea mai mare scădere de preţ, de peste 14%. Scăderi importante au avut loc în Capitală (-8,4%), dar şi la Constanţa (-6,8%).
La Braşov, preţul solicitat pentru casele construite înainte de 1990 a scăzut cu 0,8% în intervalul analizat. Principalul atu al caselor vechi rămâne amplasamentul, în cele mai multe cazuri zone semi-centrale sau cartiere foarte bune, ceea ce face ca preţul pe metru pătrat solicitat în acest caz să se menţină mai ridicat decât cel practicat pentru construcţiile noi.
► Preponderent negativă a fost şi evoluţia preţului cerut pentru casele şi vilele construite după 1990 scoase la vânzare în principalele oraşe din ţară, excepţie, de această dată, făcând Braşovul, unde s-a înregistrat o creştere de 4%, şi Timişoara (+0,1%). Cea mai mare scădere pe acest segment a fost înregistrată la Constanţa (-7,2%). În Capitală, casele şi vilele construite după 1990 s-au ieftinit cu 3,7%, ajungând să concureze apartamentele noi, în timp ce în Cluj-Napoca scăderea a fost de 1,8%.
Singurul segment rezidenţial care este încă departe de a-şi reveni este cel al terenurilor pentru construcţii, care înregistrează în continuare scăderi importante de preţ în toată ţara. La Braşov şi la Cluj, de pildă, preţurile la finalul primului trimestru au fost cu 15,8%, respectiv 13,7%, mai mici decât la finalul trimestrului patru din 2010. La Constanţa, scăderea a fost de 5%, iar în Capitală de aproape 3%. Doar la Timişoara se poate vorbi de o stagnare.
Lansat în ianuarie 2000, www.imobiliare.ro are peste 21.000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde una dintre cele mai mari baze de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO