Totodată, Assimakopoulou a atras atenţia că, deşi au libertatea de a stabili nivelul de taxare auto, statele membre sunt obligate să aplice principiul nediscriminării, potrivit căruia "nu pot mări taxele pentru maşinile rulate sau vechi dar nu şi pentru cele noi".
"Am primit foarte multe solicitări de la jurnalişti. Nu mi-e foarte clar ce a decis Guvernul român. Nu pot comenta deciziile care se adoptă zilnic. Până acum ele nu au fost prezentate oficial, Comisia nu a fost informată", a spus Maria Assimakopoulou vineri, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări referitoare la reacţia CE faţă de decizia Guvernul;ui de a majora de până la 3 ori taxa de poluare pentru autovehiculele rulate.
Ea s-a limitat la a repeta regulile aplicabile în materie de taxe auto, precizând că acestea sunt "foarte simple şi foarte uşor de înţeles pentru toată lumea".
"Nu există armonizare legislativă la nivel european în materie de taxe auto, astfel că statele membre îşi pot stabili singure acest nivel de taxare, a celor de înregistrare sau de circulaţie. Dar, toate statele trebuie să respecte principiile de bază, printre care cel al nediscriminării. În practică, acest lucru înseamnă că statele membre nu pot mări taxele pentru maşinile rulate sau vechi dar nu şi pentru cele noi. Sper că explicaţia este clară şi limpede", a conchis Assimakopoulou.
Guvernul a decis, joi, triplarea taxei de poluare auto la achiziţionarea tuturor vehiculelor second-hand de import, începând cu 15 decembrie, şi creşterea primei de casare pentru scoaterea din uz a maşinilor uzate.
Citeşte şi:
Guvernul triplează taxa auto pentru toate maşinile rulate
Vezi aici cât va fi taxa auto pentru maşinile rulate (Video)
Taxa auto se va tripla şi pentru maşinile noi Euro 4 cu motoare mai mari de 2 litri