Termocentralele Borzeşti şi Doiceşti vor fi închise întrucât sunt neviabile - surse

Termocentralele Borzeşti şi Doiceşti, sucursale ale producătorului de energie electrică şi termică Termoelectrica, vor fi închise pentru că înregistrează pierderi semnificative, măsură care face parte din planul Guvernului de reorganizare a sistemului energetic.

Urmărește
66 afișări

"Borzeştiul şi Doiceştiul au costuri prea ridicate pentru a fi considerate viabile, drept urmare, vor fi închise. Celelalte sucursale sau filiale Termoelectrica, în special cele care livrează servicii de termoficare, vor dobândi personalitate juridică şi vor continua să funcţioneze", au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.

Termoelectrica are trei filiale (Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Galaţi) şi patru sucursale (Paroşeni, Doiceşti, Borzeşti şi Brăila).

Ideea închiderii activelor neviabile ale Termoelectrica a fost avansată de ultimii trei miniştri ai Economiei, dar până în prezent nu a fost luată nicio decizie.

Guvernul s-a angajat în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional să restructurezeTermoelectrica. Termoelectrica avea la finele anului trecut datorii la bugetul de stat de peste 48,4 milioane de lei.

După blocarea în instanţă a planului Guvernului de reorganizare a sistemului energetic prin comasarea producătorilor de energie şi cărbune în două entităţi, Electra şi Hidroenergetica, Ministerul Economiei a început să caute soluţii alternative, după discuţii cu Fondul Monetar Internaţionla (FMI), precum crearea unor complexuri mixte care să includă producători de energie şi cărbune.

Alexandru Săndulescu, director în Direcţia de Energie din Ministerul Economiei, a declarat joi, că instituţia ia în calcul formarea unui complex energetic din cele trei complexuri energetice din Oltenia şi Societatea Naţională a Lignitului şi a altui complex compus din Compania Naţională a Huilei şi cele două termocentrale cărora le livrează cărbune, respectiv Deva şi Paroşeni.

Proiectul înfiinţării Electra şi Hidroenergetica a fost blocat în instanţele de judecată din cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care deţine acţiuni la cele mai multe dintre societăţile care ar urma să fie incluse în acest plan de reorganizare, de sindicate şi firme private, care contestau oportunitatea propunerii.

Electra urma să încorporeze Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte a Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. În cealaltă companie energetică naţională, Hidroenergetica, ar fi fost incluse termocentralele Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte a Companiei Naţionale a Huilei şi restul activelor hidroenergetice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici