Termoenergetica:Centralele de cvartal înseamnă mai multă poluare; nu sunt o soluţie pentru Bucureşti

  • Centralele de cvartal nu sunt o soluţie pentru Bucureşti
  • Primăria Capitalei atrage fonduri europene de 278 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului centralizat de distribuţie a agentului termic
  • Alexandru Burghiu, directorul general CMTEB, spune că dezavantajul centralelor de cvartal este că sunt mult mai poluante.
Urmărește
765 afișări
Imaginea articolului Termoenergetica:Centralele de cvartal înseamnă mai multă poluare; nu sunt o soluţie pentru Bucureşti

Termoenergetica:Centralele de cvartal înseamnă mai multă poluare; nu sunt o soluţie pentru Bucureşti

Centralele de cvartal nu sunt o soluţie pentru Bucureşti, iar Primăria Capitalei atrage fonduri europene de 278 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului centralizat de distribuţie a agentului termic, au transmis, joi, reprezentanţii Termoenergetica.

Alexandru Burghiu, directorul general CMTEB, spune că dezavantajul centralelor de cvartal este că sunt mult mai poluante. În plus, trecerea la acest mod de încălzire ar presupune redimensionarea reţelei de transport gaze, care ar dura 10 ani.

„Încălzirea cu centrale de cvartal ar presupune ca unul sau mai multe blocuri să fie legate la unităţi de producţie mai mici, amplasate în proximitatea acestora. Dezavantajul este evident: mai multe centrale înseamnă mai multă poluare. Pentru a evita degajarea noxelor în cartiere, ar însemna ca peste tot să fie ridicate coşuri mult mai înalte decât imobilele din zonă, ceea ce ar fi foarte greu de realizat. În plus, soluţia tehnică a centralelor de cvartal nu include folosirea punctelor termice. Mai mult, trecerea la acest mod de încălzire ar presupune redimensionarea reţelei de transport gaze, care ar dura 10 ani”, spune Burghiu.

Despre posibila înlocuirea a peste 100 km/an din reţeaua de distribuţie din Capitală, Burghiu a precizat că reţeaua primară a fost construită cu un ritm de 50 de km/an.

„Reţeaua primară a fost construită în peste 20 de ani, cu un ritm de circa 50 km pe an. La acel moment, sistemul se realiza înaintea construcţiei de blocuri, aşadar în alte condiţii decât în prezent. În momentul de faţă, înlocuirea conductelor are loc în perioada sezonului cald, aşadar 6 luni/an. Pentru ca bucureştenii să fie minim afectaţi, pe durata lucrărilor se instalează o reţea provizorie, pentru alimentarea consumatorilor din zona afectată”, a mai spus Burghiu.

Burghiu a mai arătat că „singurele lucrări majore de înlocuire a conductelor din Capitală au fost realizate în aceşti ultimi patru ani. Din 2016 până în prezent am înlocuit cu bani de la bugetul local 260 km de reţea, dintre care 60 km din reţeaua primară, 200 km din reţeaua secundară. Primăria Capitalei atrage, în premieră, 278 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru modernizarea a 200 de km de conductă de transport a energiei termice –proiect finanţat prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare) 2014-2020. Proiectul a fost pregătit şi depus spre finanţare în acest mandat, deja a trecut de etapele de evaluare şi se află în contractare”.

Reţeaua de distribuţie a agentului termic din Capitală este compusă din 987 km reţea primară şi aproximativ 3.000 km reţea secundară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici