- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.10.2014, 13:45)
- Luiza Chiroiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teste BCE: Rezultate slabe pentru bănci din Grecia şi Austria, pe fondul problemelor din Europa de Est
Mai multe bănci care activează şi în România, printre care Eurobank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece din Grecia, şi Erste, Raiffeisen şi Volksbank din Austria au obţinut rezultate slabe la testele efectuate de BCE, inclusiv din cauza dificultăţilor întâmpinate în Europa de Est.
Urmărește
248 afișări
Teste BCE: Rezultate slabe pentru bănci din Grecia şi Austria, pe fondul problemelor din Europa de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Eurobank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece au picat testele realizate de Banca Centrală Europeană (BCE), în condiţiile în care evaluarea a indicat că acestea nu aveau capital suficient la finalul anului trecut.
În ceea ce priveşte afacerile din România, cele trei bănci din Grecia ar putea lua în calcul vânzarea subsidiarelor locale, pentru strângerea de capital.
"Băncile greceşti au o capitalizare destul de bună în România, datorită regulilor impuse de Banca Naţională, astfel că băncile-mamă ar putea să le scoată la vânzare", a declarat un analist din sectorul bancar pentru Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Eurobank controlează pe piaţa locală Bancpost, activele băncii elene în România situându-se la sfârşitul lunii iunie la 3,46 miliarde de euro.
Piraeus Bank România, prezentă pe piaţa locală din anul 2000, deţine active în valoare de 2,05 miliarde euro, în creştere cu 15% faţă de 30 iunie 2013. La sfârşitul anului trecut, Piraeus Bank România deservea circa 300.000 de clienţi, cu o reţea formată din 140 de sucursale.
Grupul National Bank of Greece deţine în România Banca Românească, societatea de asigurare-reasigurare Garanta, societatea de servicii de investiţii financiare NBG Securities România şi NBG Leasing. La sfârşitul anului trecut, grupul Banca Românească deţinea active de 7,44 miliarde de lei.
În ceea ce priveşte situaţia de la nivelul celor trei grupuri din Grecia, acestea nu vor trebui iniţieze emisiuni de acţiuni decât într-o mică măsură. Totuşi, băncile elene trebuie să respecte programele de restructurare convenite cu Comisia Europeană, programe care includ şi reducerea activelor deţinute în Balcani, relatează Reuters.
"Băncile greceşti au divizii relativ profitabile în estul Europei, iar vânzarea lor pare o cale uşoară şi rapidă pentru asigurarea capitalului", a declarat pentru Reuters Lachezar Bogdanov, analist economic la think-tank-ul Industry Watch din Bulgaria.
Nici băncile din Austria nu au înregistrat rezultate satisfăcătoare în urma testelor efectuate de BCE.
Grupul bancar Volksbank este una dintre băncile care nu au trecut evaluarea, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro, informează Bloomberg.
Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara de leasing din România, Volksbank Leasing, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).
Banca a fost nevoită să vândă operaţiuni din Europa Centrală şi de Est ca urmare a condiţiilor impuse de Comisia Europeană pentru ajutorul financiar primit de Volksbank de la statul austriac în contextul crizei financiare.
Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.
Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.
Deşi grupurile austriece Raiffeisen Bank International şi Erste, al doilea şi al treilea mare creditor din blocul ex-comunist, au trecut testele, ele au obţinut rezultate care le-au poziţionat în a doua jumătate în clasamentul celor 130 de bănci europene analizate, potrivit Bloomberg.
De altfel, Erste a strâns capital şi a vândut afacerea neprofitabilă din Ucraina anul trecut, iar în România şi Ungaria a iniţiat curăţarea portofoliului de creditele neperformante.
Cu toate acestea, analiştii estimează că grupul Erste va consemna anul acesta cea mai mare pierdere din 2011 până în prezent.
În România, grupul Erste este prezent prin Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă de pe piaţa locală în funcţie de active, cu peste 15 miliarde euro în administrare.
De cealaltă parte, Raiffeisen a fost afectată de performanţele slabe ale diviziilor din Ungaria şi Ucraina, avertizând în luna septembrie că anul acesta va raporta pierderi pentru prima dată, conform Bloomberg.
Raiffeisen Bank este a patra mare bancă de pe piaţa din România, deţinând 529 unităţi, cu aproape 5.400 de angajaţi care deservesc peste 2 milioane de clienţi.
Evaluarea realizată de BCE a vizat 130 de instituţii bancare din zona euro. Analiza, care cuprinde testul calităţii activelor şi testul rezistenţei la şocurile economice, a arătat că 25 de bănci au nevoie de capital suplimentar în valoare de 25 de miliarde de euro.
BCE a realizat aceste teste în colaborare cu Autoritatea Bancară Europeană, luând în calcul situaţia activelor băncilor la 31 decembrie 2013.
Totuşi, dintre cele 25 de instituţii bancare, 12 şi-au majorat deja capitalul cu 15 miliarde de euro pe parcursul anului 2014. Mai mult decât atât, cinci dintre băncile evaluate, printre care şi Eurobank şi National Bank of Greece, au reuşit să strângă capitalul necesar în acest an, potrivit Bloomberg.
Băncile care nu au îndeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie să prezinte planuri de corectare a situaţiei în decurs de două săptămâni, în care să explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse în aplicare în termen de nouă luni.
Banca Centrală Europeană va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de instituţii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul să prevină producerea unor noi crize financiare.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe