The Guardian: Băncile se retrag pe pieţele de origine, amintind de protecţionismul din anii '30

Afectate de criză, băncile europene au început să se retragă pe pieţele din ţările de origine, situaţie care aminteşte de protecţionismul care a măturat Europa în timpul marii depresiuni economice din anii '30 şi dă fiori statelor din Europa de Est, se arată într-o analiză a The Guardian.

Urmărește
479 afișări
Imaginea articolului The Guardian: Băncile se retrag pe pieţele de origine, amintind de protecţionismul din anii '30

The Guardian: Băncile se retrag pe pieţele de origine, amintind de protecţionismul din anii '30 (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Commerzbank, a doua mare bancă germană, va începe să refuze acordarea de credite în afara Germaniei şi Poloniei.

"Trebuie să ne concentrăm pe sprijinirea economiei germane, în timp ce alte bănci se retrag", a arătat directorul financiar al Commerzbank, Eric Strutz.

Marţi, Lloyds Banking Grup, o bancă britanică oricum concentrată în mare măsură pe piaţa autohtonă, a admis că şi-a redus expunerea pe băncile din zona euro, în timp ce analiştii Citi au avertizat că presiunile politice şi financiare vor forţa băncile europene să se retragă pe pieţele naţionale.

Directorul general al HSBC, Stuart Gulliver, s-a declarat îngrijorat că Asia ar putea avea de suferit dacă băncile europene s-ar confrunta cu noi presiuni într-un scenariu descris de el drept o "mini criză a creditelor".

"Trebuie să avem grijă, să monitorizăm cu atenţie riscul unei retrageri masive a creditului de către bănci europene din cauza evenimentelor de pe pieţele de acasă", a arătat el.

BNP Paribas şi Societe Generale, cele mai mari bănci franceze, au anunţat că îşi vor degreva portofoliile de active de 150 miliarde euro.

Între timp, grupul italian Banco Popolare a scos la vânzare operaţiunile din Ungaria, însă nu a găsit încă un cumpărător.

Lloyds, care a înghiţit în 2008 creditorul ipotecar HBOS pentru a ajuta sectorul bancar britanic să evite un faliment cutremurător, închide şi elimină din bilanţ credite de miliarde de euro către clienţi din Irlanda, încercând să se retragă aproape complet de pe această piaţă. Grupul britanic a anunţat recent că rata capitalului de bază a urcat în trimestrul al treilea la 10,3%, de la 10,1%.

"Şi-a majorat Lloyds capitalul? Nu. Poate converti profiturile în capital? Nu. Îşi consolidează ratele de adecvare a capitalului prin reducerea activelor, care au coborât de la 383 miliarde lire la 372 miliarde lire. Este clar că băncile ca Lloyds se concentrează pe restrângerea portofoliului, aşa că este inevitabil că, dacă vor prioritiza creditele pe piaţa locală, vor fi mai puţin dispuse să împrumute în afara Marii Britanii", observă un analist al Evolution Securities.

Retragerea în pluton a băncilor pe pieţele autohtone reprezintă o inversare la 180 de grade a trendului din perioada de început a monedei euro.

Piaţa creditelor sindicalizate, unde băncile dau în parteneriat credite transfrontaliere către companii, este într-un proces accelerat de micşorare.

John Beck, manager la Franklin Templeton, care administrează obligaţiuni de 300 miliarde de dolari, avertizează că Europa ar putea reveni la autarhie, la autosuficienţa economică a anilor '30, când ţările renunţau la standardul aurului şi se întreceau în devalorizarea monedelor naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici