The Guardian: Companiile bogate îşi pândesc ţintele, iar pieţele au intrat într-o "manie M&A"

Zvonurile tot mai dese despre companii bogate în cash care se pregătesc să se extindă au aprins pieţele financiare globale, iar zona fuziunilor şi achiziţiilor (M&A) pare că se pregăteşte pentru o perioadă de boom, potrivit The Guardian.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului The Guardian: Companiile bogate îşi pândesc ţintele, iar pieţele au intrat într-o "manie M&A"

The Guardian: Companiile bogate îşi pândesc ţintele, iar pieţele au intrat într-o "manie M&A" (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Gigantul minier anglo-australian BHP Billiton a anunţat săptămâna trecută un atac de 39 miliarde de dolari pentru preluarea Potash Corp din Canada, cel mai mare producător de îngrăşăminte din lume.

Analiştii susţin că printre companiile britanice care ar putea fi ţinta unor oferte de preluare se numără ITC, vizată de NBC, BG Group, urmărită de companii petroliere precum Shell, Prudential, luată în vizor de Aviva şi Resolution, Xstrata, pe care a pus ochii grupul elveţian Glencore, AstraZeneca, care a atras atenţia GlaxoSmithKline şi altor rivali europeni, şi Sainsbury, unde fondul suveran din Qatar a construit cu timpul o participaţie minoritară, scrie The Guardian.

În cazul Potash, preţul tranzacţiei ar putea urca odată cu apariţia unor oferte concurente de la companii precum Vale (Brazilia) sau CIC şi Sinochem (China), care analizează în acest weekend posibilităţile.

Surse bancare spun că directorii Potash Corp "curtează cavaleri care să salveze compania din ghearele BHP Billiton", vizând inclusiv atragerea unui fond suveran din Orientul Mijlociu, care să cumpere o participaţie suficient de mare pentru a bloca oferta gigantului minier.

Sectorul minier şi al resurselor naturale este în centrul atenţiei, investitorii căutând să profite de cererea în creştere din Asia şi America de Sud.

Vineri, producătorul şi exportatorul britanic de petrol Dana Petroleum a aflat că este ţinta unei oferte ostile de preluare, de 1,9 miliarde lire sterline, lansată de compania sud-coreeană de stat KNOC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici