- Home
- Economic
- LONDRA, (25.07.2010, 18:06)
- Popescu Vlad , Popescu Vlad
The Guardian: Fantoma unei noi recesiuni bântuie o Americă speriată
Piaţa imobiliară încă infirmă, şomajul care se încăpăţânează să rămână la niveluri ridicate, lipsa de încredere a consumatorului şi producţia industrială care se dezvoltă greoi ameninţă economia Statelor Unite şi îi determină pe oficiali să fie tot mai pesimişti în declaraţii, potrivit The Guardian.
Urmărește
81 afișări
The Guardian: Fantoma unei noi recesiuni bântuie o Americă speriată (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"Nu e de mirare că Ben Bernanke, cel mai puternic bancher central din lume, părea un om îngrijorat cu ocazia discursului semianual susţinut recent în faţa Congresului Statelor Unite, în care a abordat situaţia economiei americane", scrie ziarul britanic.
Cea mai importantă observaţie a lui Bernanke a fost că perspectivele economice ale Americii sunt "neobişnuit de incerte" - declaraţie care, în limbajul băncilor centrale, subliniază o îngrijorare apăsătoare că Statele Unite se îndreaptă către o nouă rundă de recesiune.
Criticii Federal Reserve, printe care se numără şi economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, avertizează că e timpul ca Bernanke să facă mai mult decât să se arate îngrijorat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
Poliţiştii protestează în toată ţara. Unii donează sânge în loc să meargă la muncă
-
Donald Trump anunţă că se va întâlni „foarte repede” cu Putin după preluarea mandatului la Casa Albă
-
Românii au încheiat anul 2024 cu o inflaţie anuală de 5,1%
Ei arată cu degetul lipsa creditelor bancare, dispariţia a zece milioane de locuri de muncă în numai trei ani, dar şi muntele de locuinţe intrate în prescriere de ipotecă.
Economiştii avertizează de asemenea că America a mai traversat o astfel de perioadă, făcând referire la anul 1937, când începutul de relansare a activităţii economice după Marea Depresie a anilor '30 a fost anihilat de înăsprirea prematură a politicii economice şi monetare.
Temerile privind o nouă recesiune au fost accentuate şi de schimbarea tonului Federal Reserve. În timp ce, până la discursul din Congres, oficialii băncii centrale păreau că lucrează mai degrabă la determinarea momentului oportun pentru începerea retragerii măsurilor de stimulare economică, Bernanke a anunţat săptămâna aceasta că Fed are un "plan B" menit să fie introdus tocmai dacă apar semne de recesiune dublă.
Dobânzile minimale, reducerea fiscalităţii, creşterea cheltuielilor publice şi bailout-urile băncilor, măsuri introduse de guvernul SUA pentru a pune capăt recesiunii care a început la sfârşitul anului 2007 şi s-a încheiat în prima jumătate a lui 2009, au funcţionat în primă instanţă, economia revenindu-şi în a doua parte a anului trecut şi reuşind chiar o creştere economică de 1,4% în ultimul trimestru.
Totuşi, creşterea economică s-a retras constant de la începutul lui 2010, iar indicatorii sugerează că trendul se va păstra şi în al doua jumătate a anului.
Pesimiştii nu se lasă convinşi de relansarea prin investiţii private trâmbiţată pe Wall Street, arătând că, în pofida dimensiunii uriaşe, fără precedent, a măsurilor de stimulare, revenirea economiei a fost foarte slabă după standardele americane. Într-adevăr, după celelalte recesiuni care au lovit SUA de-a lungul istoriei, primele faze ale relansării au fost caracterizate în primul rând de scăderea rapidă a şomajului, datorată apariţiei a milioane de locuri de muncă în sectorul privat.
În prezent, rata oficială a şomajului din Statele Unite se menţine la 9,5%, iar datele nu sugerează că situaţia se va îmbunătăţi curând, indicând mai degrabă prelungirea depresiei de pe piaţa muncii.
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: 102 bănci din SUA au dat faliment în 2010
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:07
-
astăzi, 12:01