- Home
- Economic
- LONDRA, (10.06.2012, 17:31)
- Anca Dumitrescu ,
The Guardian: Salvarea băncilor spaniole nu elimină necesitatea unor măsuri economice ferme
Acordul de salvare a băncilor spaniole a fost aşteptat de toată lumea, astfel încât poate părea doar un nou mic pas către rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, dar este de fapt un moment extraordinar, având în vedere mărimea economiei Spaniei, comentează publicaţia britanică The Guardian.
Urmărește
202 afișări
Guardian: Salvarea băncilor spaniole nu elimină necesitatea unor măsuri economice ferme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aducerea modernităţii şi prosperităţii în Spania, ţară cu o istorie semi-rurală, ar fi trebuit să fie o încununare a proiectului monedei unice.
Recunoaşterea faptului că guvernul de la Madrid nu mai poate să îşi protejeze băncile, împovărate de creditele neperformante generate de un deceniu de frenezie imobiliară, scoate în evidenţă adevărul dur că, departe de a proteja instituţiile financiare de lumea economică rapace, apartenenţa la uniunea monetară le-a atras într-o prăbuşire catastrofală.
Ajutorul pentru băncile spaniole, de 100 de miliarde de euro, sumă menţionată de miniştrii europeni de Finanţe, este mai mare decât au sugerat informaţiile iniţiale, dar mulţi analişti consideră că, având în vedere ieşirile de capital din Spania, va fi insuficient pentru prevenirea unui program de susţinere a întregii economii, la o dată ulterioară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Susţinerea băncilor spaniole va împiedica îngheţarea întregului sistem financiar european, dar va face prea puţin pentru economia spaniolă, care este în genunchi, se arată în articolul din The Guardian.
La redeschiderea pieţelor financiare, luni, dealerii vor decide dacă sunt convinşi de acţiunea liderilor din zona euro sau se vor întreba care va fi următoarea ţară victimă.
Italia, văzută ca următoarea piesă de domino care urmează să cadă, ar putea fi viitoarea ţintă a unui atac concertat.
Dacă scenariul din ultimii doi ani se va repeta, preţurile acţiunilor vor creşte în semn de uşurare că s-a făcut ceva. În zilele şi săptămânile care vor urma tendinţa descendentă a pieţelor va reveni, după ce investitorii îşi vor reaminti că Spania se află într-o recesiune gravă, cu un sfert din forţa de muncă aflată în şomaj, existând slabe speranţe ca guvernul de la Madrid să respecte ţinta deficului bugetar convenită cu Comisia Europeană.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 1% şi să nu ofere noi împrumuturi ieftine băncilor, deşi este aproape sigur că va fi nevoit să ia în curând noi măsuri de susţinere.
Şi de parcă nu ar fi de ajuns pentru economia mondială, creşterea economică din Statele Unite şi China încetineşte.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ajutorul de 100 de miliarde de euro va majora datoria publică a Spaniei la 78,5% din PIB. Premierul spaniol: Am făcut presiuni pentru obţinerea ajutorului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria