ThyssenKrupp a prezentat un plan de revitalizare de 10 mld. euro, care presupune vânzarea de active

Grupul industrial german ThyssenKruppp, prezent şi în România, a prezentat vineri un plan de desprinderi şi vânzări de active de până la 10 miliarde euro, care presupune şi desprinderea diviziei de oţel inoxidabil, cea mai mare operaţiune de profil din Europa, transmite Reuters.

Urmărește
14 afișări

Compania anunţa joi că vrea să plătească datoriile de 5,8 miliarde euro acumulate şi să se concentreze pe sectorul ingineriei.

"Reorganizarea strategică era aşteptată de pieţe, cu cele mai multe schimbări la unităţile care se ocupă cu industria auto. Surprinzătoare este considerată desprinderea diviziei Stainless Global, care deschide calea unor parteneriate strategice cu fosta divizie de inox a ArcelorMittal, Aperam, sau cu compania finlandeză Outokumpu", comentează un analist de specialitate.

Programul de vânzări de active este cu mult mai mare decât se aşteptau investitorii.

"Piaţa se aştepta la noi măsuri de restructurare, dar cu siguranţă nu de o asemenea anvergură", a declarat un trader german.

Acţiunile companiei au crescut vineri dimineaţă la bursa de la Frankfurt cu 7%, în timp ce indicele blue-chip al pieţei stagnează.

Compania va căuta opţiuni de desprindere a diviziei de oţel inoxidabil, dar şi cumpărători pentru ThyssenKrupp Metal Forming şi ThyssenKrupp Marine Systems.

Creşterea cererii globale de oţel inoxidabil este generată în principal de Asia, iar stagnarea consumului din Europa a condus la surplus de capacitate în industria de profil.

ArcelorMittal, proprietarul combinatului siderurgic de la Galaţi, s-a desprins recent de divizia de inox şi a listat-o pe bursă, alimentând zvonurile privind o posibilă consolidare cu o companie concurentă.

Divizia Stainless Global a ThyssenKrupp este cel mai mare producător de inox din Europa, cu o capacitate anuală de producţie de 3 milioane de tone şi vânzări de 5,9 miliarde euro.

Analiştii consideră că partenerul "natural" al diviziei ar fi Outokumpu, deoarece compania finlandeză are o prezenţă solidă în nordul Europei, regiune unde ThyssenKrupp lipseşte pe piaţa oţelului inoxidabil. În plus, experţii anticipează că o colaborare cu ArcelorMittal este puţin probabilă din cauza diferenţelor de cultură corporatistă dintre cele două grupuri, în timp ce Acerinox, liderul global al industriei de profil, nu este interesat de achiziţii în Europa.

În România, ThyssenKrupp deţine mai multe companii. ThyssenKrupp Bilstein Compa produce la Sibiu amortizoare de şoc pentru autovehicule şi are circa 460 de angajaţi. Divizia DSU România oferă servicii pentru uzinele de oţel, inclusiv de procesare a zgurii, demolare şi curăţenie. În total, ThyssenKrupp are circa 640 de angajaţi în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici