Tim Berners-Lee, fondatorul World Wide Web, intensifică eforturile de reconfigurare a Internetului

  • Inrupt este compania start-up înfiinţată de sir Tim Berners-Lee pentru a reconfigura modul în care funcţionează Internetul
  • Acesta îşi extinde echipa operaţională şi lansează proiecte-pilot
  • Scopul este dezvoltarea unei „platforme tehnologice de nivel masiv, având capacitatea de a genera produse de calitate"
Urmărește
1864 afișări
Imaginea articolului Tim Berners-Lee, fondatorul World Wide Web, intensifică eforturile de reconfigurare a Internetului

Sursa: Profimedia Images

Tim Berners-Lee, care a inventat sistemul informatic World Wide Web în anul 1989, dar care a început să critice din ce în ce mai mult modul în care a fost acaparat de marile corporaţii, a declarat că s-au grăbit să îşi manifeste interesul pentru proiect dezvoltatori de sisteme software de tip sursă deschisă, antreprenori, directori de companii din domeniul tehnologiei informatice şi oficiali guvernamentali care susţin misiunea Inrupt de a descentraliza Internetul şi a reda utilizatorilor puterea, informează cotidianul Financial Times.

Însă Inrupt a trebuit să se concentreze pe complexitatea sarcinii de a transforma tehnologiile de tip "Solid" într-o platformă masivă. "Pentru ca lumea să experimenteze adevărata valoare a web-ului pe care îl construim, trebuie să abordăm problemele esenţiale asociate sferei private, credibilităţii şi securităţii", afirmă Tim Berners-Lee într-o postare pe propriul blog, conform FT.

Pentru a aborda aceste provocări, Inrupt a angajat încă cinci specialişti de prim rang în domeniul tehnologiei informaţionale, printre care se numără Bruce Schneier, senior expert în sisteme criptografice, în funcţia de şef al Departamentului pentru sisteme de securitate. Compania colaborează şi cu Autoritatea din zona metropolitană Manchester (Marea Britanie) pentru administrarea unei aplicaţii inovatoare "primii ani" care va digitaliza datele stării de sănătate a copiilor până la vârsta de doi ani şi jumătate.

Bruce Schneier a declarat că are încredere în viziunea lui Tim Berners-Lee de a crea un nou model al deţinerii datelor în mod distributiv pentru a contracara "feudalismul digital" al marilor companii din domeniul tehnologiei informaţionale. "Problema este că datele proprii nu mai sunt sub controlul tău. Sunt în computere deţinute de numeroşi alţi oameni. Şi nu ai niciun control asupra lor şi nu ai acces la ele în moduri care să îşi fie utile", a declarat Bruce Schneier înr-un interviu telefonic.

Bruce Schneier consideră că ar fi o provocare imensă crearea unor proceduri funcţionale de autentificare pentru a permite funcţionarea la nivel masiv a sistemului Solid, dar este convins că acest lucru este realizabil.

Compania Inrupt a fost înfiinţată în 2017 pentru a operaţionaliza tehnologia Solid în sensul descentralizării, dezvoltată de echipa lui Tim Berners-Lee la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT). Anul trecut, Inrupt a colectat o sumă "semnificativă", peste zece milioane de dolari, de la companii tehnologice interesate, de la persoane şi instituţii, pentru finanţarea dezvoltării companiei.

Unele dintre marile companii specializate în tehnologia informaţională au respins, prin opinii private, proiectul Solid, considerându-l un model academic idealist improbabil să aibă vreodată succes deoarece utilizatorii sunt foarte dependenţi de actualele plarforme de date online. Dar unele dintre cele mai mari grupuri online, printre care se numără Apple, Google, Facebook, Microsoft şi Twitter, susţin public Proiectul de Transfer al Datelor (Data Transfer Project), lansat în anul 2018 pentru a contribui la crearea unei platforme de portabilitate a datelor de tip sursă deschisă care să se poată integra în sistemul Solid.

John Bruce, cofondator şi director al Inrupt, afirmă că firma lucrează la numeroase proiecte-pilot, inclusiv la cel din oraşul Manchester. "Vom vedea dacă le putem oferi în mod colectiv servicii medicale de calitate superioară locuitorilor din Marea Britanie. În acest moment, datele sunt în depozite ale Serviciului Naţional britanic pentru Sănătate (NHS). Nu ar fi minunat dacă am putea să le transmitem în mod securizat direct asistenţilor medicali ori medicilor?! Am avea astfel o reprezentare holistă asupra sistemului medical", precizează John Bruce.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici