„Nu vom vota pentru nicio nouă măsură de austeritate”, a declarat Samaras într-o întâlnire cu parlamentarii Partidului Noua Democraţie, cea mai puternică formaţiune de opoziţie în timpul guvernului Giorgios Papandreou.
El a adăugat că nu va semna nicio scrisoare care să cuprindă angajamentul Greciei pentru introducerea noilor măsuri de austeritate.
Comisarul european pentru economie, Olli Rehn, a cerut liderilor politici din Grecia să semneze un angajament scris privind implementarea măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali, respectiv Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Samaras a afirmat că un angajament verbal ar fi trebui să fie suficient.
El a precizat că parlamentarii partidului pe care îl reprezintă vor susţine toate măsurile care au fost deja aprobate.
Samaras a arătat că „criticile” opoziţiei faţă de măsurile din acordul de finanţare externă rămân neschimbate, iar reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde euro, sau 50% din valoarea obligaţiunilor deţinute de creditorii privaţi, a devenit „inevitabilă din cauza eşecului măsurilor luate”.
Premierul elen Giorgios Papandreou a demisionat săptămâna trecută la presiuni internaţionale şi autohtone, ultimele evenimente indicând că fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene Lucas Papademos urmează să formeze un guvern de tehnocraţi care ar fi trebuit susţinut de o majoritate de uniune naţională.
Grecia trebuie să obţină avizul UE pentru următoarea tranşă din acordul de finanţare externă până la mijlocul lunii decembrie, când se estimează că statul nu va mai avea bani să-şi onoreze obligaţiile şi ar putea intra în insolvenţă.