- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tinerii cu firme de producţie în mediul rural vor primi punctaj maxim pentru ajutor de stat – proiect
Planurile de afaceri ale tinerilor întreprinzători destinate producţiei, care creează minim şase locuri de muncă, au o pondere a investiţiei în cheltuieli de peste 80% şi sunt dezvoltate în mediul rural cu utilaje noi şi credit bancar vor primi de la Guvern cel mai mare punctaj pentru ajutor de stat.
Tinerii cu firme de producţie în mediul rural vor primi punctaj maxim pentru ajutor de stat – proiect (Imagine: Mediafax Foto)
Criteriile sunt incluse în proiectul normelor metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind sprijinirea tinerilor întreprinzători, publicat luni seara pe site-ul Ministerului Economiei.
Documentul include criteriile de evaluare a planului de afaceri propus de tinerii întreprinzători, indicând că cel mai mare punctaj în cadrul procesului de selectare pentru acordarea ajutorului de stat va fi acordat proiectelor destinate producţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Astfel, pentru o firmă - denumită microîntreprindere "S.R.L. - Î. D." ("societate cu răspundere limitată - întreprinzător debutant") - care se va ocupa de producţie vor fi acordate 20 de puncte, pentru servicii 15 puncte, iar pentru comerţ şi alte activităţi 10 puncte.
Dacă planul de afaceri conduce la crearea de cel puţin şase noi locuri de muncă permanente vor fi acordate 20 puncte, în timp ce pentru minimum patru sau cel puţin două locuri de muncă vor fi acordate 15, respectiv 10 puncte.
Un calificativ maxim de 20 puncte va primi planul de afaceri care indică o pondere a investiţiilor de peste 80% în cheltuielile aferente, calificativ care va scădea la 15 puncte pentru o pondere a investiţiilor de peste 50% şi la 10 puncte pentru o pondere a investiţiilor de peste 20%.
Dacă microîntreprinderea este localizată în mediul rural, tânărul întreprinzător va primi 10 puncte la evaluare sau doar 5 puncte dacă investiţia este realizată în mediul urban.
Zece puncte vor fi acordate şi dacă implementarea planului de afaceri conduce la creşterea gradului de utilizare a tehnologiilor noi şi/sau a soluţiilor informatice în procesul de producţie/ prestare servicii, în timp ce cinci puncte vor fi acordate dacă potenţialul inovativ al proiectului este nesemnificativ.
Echipamentele şi utilajele achiziţionate în cadrul programului trebuie să fie noi şi nu se aplică, pentru acestea, amortizarea accelerată prevăzută în Codul Fiscal.
Pentru o schemă de finanţare cu credit bancar vor fi acordate 20 puncte, în timp ce pentru o schemă de finanţare fără credit bancar vor fi acordate doar 10 puncte.
Punctajul maxim care se poate obţine este de 100 puncte, iar cel minim de 50 puncte. Punctajul minim pentru accesarea programului este de 60 puncte.
La punctaje egale va prevala numărul de înregistrare on-line.
"Agenţia acorda un ajutor de minimis după ce verifica pe baza declaraţiei pe propria răspundere a operatorului economic că este respectată regula cumulului, precum şi faptul că suma totală a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul unei perioade de 3 ani fiscali, inclusiv anul fiscal în curs, fie din surse ale statului sau ale autorităţilor locale, fie din surse comunitare, nu depăşeşte pragul de 200.000 euro echivalentul în lei. Operatorii economici beneficiari de ajutor vor ţine o evidenţă specifică a ajutoarelor primite, a altor scheme de minimis şi a altor ajutoare de stat. Aceştia sunt obligaţi să arhiveze evidenţa specifică şi să o păstreze o perioadă de 10 ani", este stabilit în proiect.
Reprezentanţii statului au dreptul să verifice la sediul firmei veridicitatea şi conformitatea declaraţiilor, activităţilor şi cheltuielilor făcute în cadrul Programului, iar în cazul în care se constată că beneficiarii au prezentat declaraţii incomplete şi/sau neconforme cu realitatea pentru a obţine ajutorul financiar nerambursabil sau au schimbat destinaţia acesteia ori se constată că nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute în contract se recuperează total sau parţial ajutorul de minimis acordat.
Beneficiarii alocaţiilor financiare nerambursabile au obligaţia de a raporta efectele participării la Program, pentru o perioadă de 3 ani, începând cu anul următor acordării alocaţiei financiare nerambursabile.
Documentul prevede că bugetul alocat Programului pentru perioada 2010-2012 pentru acordarea de alocaţii financiare nerambursabile este de 46,2 milioane lei şi că, pentru intervalul 2010-2012, numărul minim de beneficiari va fi 1.100 microîntreprinderi.
Garanţiile de stat pentru tinerii întreprinzători vor fi acordate în limita a 100 milioane euro, dintre care 20 milioane euro în 2010, iar ajutorul financiar de maxim 10.000 euro va fi alocat pentru un număr estimat de 200 firme în acest an şi minim 1.000 firme anul viitor, a declarat, luni, premierul Emil Boc.
El a avut, luni, o discuţie cu parteneri sociali, cărora le-a prezentat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind sprijinirea tinerilor întreprinzători.
"La nivelul garanţiilor de stat, programul are alocate în jur de 100 milioane de euro: 20 milioane de euro pentru 2010, 80 de milioane pentru 2011, care să acopere partea de garanţii guvernamentale pe care statul le dă. La fel şi în privinţa ajutorului nerambursabil, să putem găsi resurse financiare ca programul să fie acoperit pentru, minim - să spunem - 200 de firme în 2010 şi sperăm în jur de 1.000, cel puţin, în 2011, astfel încât să fie un program care să aibă cât de cât o susţinere bugetară, în condiţiile în care nu este singurul program guvernamental prin care susţinem economia", a spus Boc.
Proiectul de act normativ prevede că tinerii întreprinzători în vârstă de până la 35 de ani vor beneficia de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată, şi de o alocaţie financiară nerambursabilă reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro.
Pentru obţinerea de credite bancare destinate realizării producţiei pentru export şi investiţiilor pentru extinderea şi dezvoltarea propriei activităţi vor fi acordate garanţii de stat de până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.
Întreprinzatorii debutanţi vor fi scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii.
În ceea ce priveşte obligaţiile întreprinzătorilor, aceştia trebuie să reinvestească cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent, să angajeze cel puţin 2 salariaţi la momentul obţinerii facilităţilor de finanţare şi să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activităţi CAEN, dar nu intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
Facilităţile nu se mai acordă din momentul în care cifra de afaceri pentru anul în curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 de euro.
Premierul Emil Boc a declarat, săptămâna trecută, că ordonanţa va fi aprobată de Guvern împreună cu normele de aplicare, iar programul va fi aplicat atât în 2010, cât şi în 2011. Bugetul destinat ajutorarelor financiare nerambursabile pentru ultimele luni din acest an ar urma să fie de un milion euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO