Toma Petcu: Am deblocat negocierile cu partea chineză pentru proiectele Cernavodă 3-4 şi Rovinari

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat miercuri, după o întrevedere cu directorul Administraţiei Naţionale pentru Energie din Republica Populară Chineză, Nur Bekri, că negocierile cu partea chineză pentru proiectele comune de infrastructură energetică din România au fost deblocate.

Urmărește
263 afișări
Imaginea articolului Toma Petcu: Am deblocat negocierile cu partea chineză pentru proiectele Cernavodă 3-4 şi Rovinari

Toma Petcu: Am deblocat negocierile cu partea chineză pentru proiectele Cernavodă 3-4 şi Rovinari

„În ceea ce priveşte România, ştiţi foarte bine că avem în faza negocierilor împreună cu partenerii noştri chinezi două proiecte pentru ţara noastră: reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi Termocentrala pe lignit de la Rovinari. Ambele sunt proiecte strategice majore pentru România care, odată dezvoltate, vor avea impact la nivel national si regional. Am deblocat împreună cu partea chineză negocierile în ambele cazuri şi le-am accelerat”, a declarat Toma Petcu.

Ministrul român al Energiei a menţionat că echipele de negociere româno-chineze au avut întâlniri zilnice, timp de o saptămână. „În luna septembrie, aceleaşi echipe au discutat timp de trei săptămâni aspecte legate de Acordul Investitorilor şi viitoarele Companii de Proiect. Ca să vă faceţi o idee despre intensitatea cu care lucrăm, pot să vă spun că echipele de negociere au avut în ultimele trei luni mai multe runde de discuţii decât în ultimii ani la un loc”, a spus oficialul român.

„Dorim să realizăm aceste două proiecte cu parteneri din China datorită ariei de expertiză şi capitalului de care dispun cele două companii implicate în negocieri, CGN şi China Huadian Engineering”, a mai spus Toma Petcu.

La rândul său, Nur Bekri a afirmat că Administraţia pentru Energie din China urmăreşte cu mare interes evoluţiile de pe piaţa energetică din Estul Europei. „Participăm, împreună cu ţările din Europa Centrală şi de Est, la dezvoltarea centralelor hidroenergetice, nuclearelectrice, investim în enegii regenerabile, dar şi în cărbune şi în unităţi petroliere. China va continua să ofere oportunităţi de dezvoltare a colaborării cu ţările din această regiune”, a spus oficialul chinez.

România găzduieşte, în aceste zile (8-10 noiembrie 2017), prima conferinţă ministerială şi târgul în domeniul energiei în cadrul formatului de cooperare China - Statele Europei Centrale şi de Est („16+1”). Acestea reprezintă primele evenimente dedicate cooperării în domeniul energiei în cadrul formatului 16+1, susţinute de Centrul pentru Dialog şi Cooperare în Domeniul Energiei 16+1, înfiinţat în octombrie 2016 ca o contribuţie a României la formatul de cooperare China - Europa Centrală şi de Est andosată de Summit-ul „16+1” de la Riga (noiembrie 2016).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici