Topul băncilor în funcţie de raportul credite/depozite

Băncile locale sunt prinse pe picior greşit de tensiunile care macină pieţele financiare, după ce au mizat prea mult pe finanţările furnizate de băncile-mamă şi au ajuns la dezechilibre mari între creditele acordate şi depozitele atrase de la clientelă.

Urmărește
1407 afișări
Imaginea articolului Topul băncilor în funcţie de raportul credite/depozite

Topul băncilor în funcţie de raportul credite/depozite (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Cele mai mari 14 bănci locale după activele deţinute, care au împreună peste 86% din piaţă, au dat credite cu o valoare cumulată de circa 213 miliarde de lei (50 mld. euro) şi au atras de la clienţi depozite de numai 167 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un raport credite/depozite de 127%.

Media la nivelul sistemului bancar era la jumătatea anului de 118%, potrivit datelor publicate de BNR. Raportul credite/depo­zi­te diferă însă în mod dramatic de la o bancă la alta, ajungând de la 64% în cazul CEC Bank la peste 550% în cazul austriecilor de la Volksbank, care au funcţionat ani de zile după modelul unui "magazin de credite" finanţat din Austria şi nu ca o bancă tradiţională care atrage depozite şi din aceşti bani acordă credite. De altfel, majoritatea băncilor străine au recurs într-o măsură mai mică sau mai mare la acest model de busi­ness local, preferând să acorde credite din re­sur­sele economisite în Occident în loc să sti­muleze o piaţă locală a economisirii, iar BNR nu a avut obiecţii majore, având în vedere situaţia raportului credite/depozite.

"Unele bănci au ca singură sursă de finanţare economiile clienţilor şi din acest motiv au o politică de dobânzi mai agresivă. Altele au acces nerestricţionat la piaţa inter­bancară sau la finanţarea de la băncile-ma­mă şi de aceea politicile variază foarte mult de la o bancă la alta", comentează Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko.

Un raport puternic dezechilibrat între credite şi depozite înregistrează şi băncile elene, Alpha Bank şi Banca Românească având portofolii de credite a căror valoare repre­zintă 269% şi respectiv 257% din de­po­zitele atrase. Datele în cazul acestora sunt preluate din raportările băncilor-mamă de la Atena, astfel că soldul creditelor inclu­de şi finanţările acordate de companiile afilia­te de leasing sau de credite de consum.

Citeşte mai multe despre topul băncilor în funcţie de raportul credite/depozite pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici