- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.08.2014, 15:33)
- Ana Maria Petcana
TOPUL celor mai mari firme din Europa Centrală şi de Est. România, pe locul 4 în clasament
România ocupă locul patru între statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) cu 48 de companii prezente în Top 500 al celor mai mari firme din regiune realizat de Coface, locul cinci după afacerile realizate de acestea, de 46,4 miliarde euro, şi poziţia a treia după profit, de 2,05 miliarde euro.
Urmărește
4429 afișări
TOPUL celor mai mari firme din Europa Centrală şi de Est. România, pe locul 4 în clasament (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Faţă de 2012, când erau 54 de firme din România, 6 companii au părăsit topul Coface.
"Din punct de vedere regional şi în comparaţie cu media UE, România s-a distins în 2013 cu o creştere economică de 3,5%. Deşi numărul de firme din România aflate în clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est este similar cu cel din anii anteriori (cca 10% din total), este încurajator pentru economia românească că cei mai mari jucători economici ai săi au avut o evoluţie pozitivă în ceea ce priveste performanţa financiară, rezultatele pentru 2013 indicând o creştere medie de 6,3% a cifrei de afaceri şi o rata a profitului net de 3,3%", a declarat Constantin Coman, country manager al Coface Romania.
Industria petrolieră şi a gazelor naturale se află pe primul loc atât în regiune, cât şi în rândul companiilor din România, în topul celor mai performante domenii de activitate, acestea fiind urmate de sectorul energiei, cel auto şi de retail.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Infotrafic:traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
-
Transnistria reduce întreruperile de curent, dar criza energetică persistă. Gazul rusesc rămâne miza conflictului
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
Primele trei ţări în funcţie de numărul companiilor din Top 500 sunt Polonia (148 de companii), Ucraina (90 de companii) şi Ungaria (62 de companii). România împarte locul patru cu Cehia, prezentă tot cu 48 de firme în clasament.
După nivelul afacerilor, România este devansată de Polonia ( cu o cifră de afaceri cumulată de 218,9 miliarde euro), Ucraina (101,2 miliarde euro), Ungaria (85,4 miliarde euro) şi Cehia (68,7 miliarde euro).
În funcţie de profitul net, companiile româneşti, cu un profit net cumulat de peste 2,05 miliarde euro, sunt depăşite de cele din Polonia (6,2 miliarde euro) şi Cehia (2,4 miliarde euro).
Din punct de vedere al numărului de angajaţi, România ocupă locul 4, cu 164.769 de persoane, fiind devansată de Polonia (936.798), Ucraina (608.192) şi Ungaria (223.047).
Cele mai bine poziţionate companii din România în Top 500 sunt Automobile Dacia, pe locul 19, OMV Petrom, pe 20, OMV Petrom Marketing, pe 27, şi Rompetrol Rafinare, pe 42. Topul mai include companii precum Rompetrol Downstream, Kaufland România, British American Tobacco, Petrotel - Lukoil, Ford România, Electrica Furnizare, E.ON Energie, Orange, Mol, Carrefour, Romgaz, Arcelor Mittal, Vodafone, Mediplus, Selgros, Samsung Electronics România şi Dedeman.
Cea mai mare creştere în topul realizat de Coface - de pe locul 344 pe 166 - a fost înregistrat de Ford Romania, care aproape şi-a dublat afacerile în 2013, primul an complet de funcţionare a fabricii, şi a trecut pe profit. Anul trecut, Ford România a produs circa 70.000 de maşini Ford B-Max şi 250.000 de motoare.
Cele 500 de companii din Europa Centrala şi de Est şi-au crescut uşor cifra de afaceri cu 0,2%, la peste 644 de miliarde euro. Cu toate acestea, cele mai mari companii din CEE rămân cei mai importanti angajatori din regiune, topul concentrând 3,7% din forţa de muncă totală din ECE (aproximativ 2,5 milioane de angajaşi).
Ţările cu rate bune de creştere a PIB-ului, cum ar fi Letonia, România şi Lituania, au înregistrat cea mai mare rata de creştere a proceselor de recrutare (2% - 6,5%). Pe de altă parte, în 5 din 13 ţări, personalul a fost restructurat. În Polonia, cifra angajaţilor este stabilă, se arată în studiul Coface.
"Se poate observa că marii jucători au probleme grave, în special în ceea ce priveşte menţinerea performanţelor din anii precedenti", a declarat Katarzyna Kompowska, executive manager al Coface Central Europe.
Industria de petrol şi gaze are din nou cea mai mare pondere în clasamentul realizat de Coface, 77 de companii generând afaceri de 162 miliarde euro anul trecut.
Cea de-a doua poziţie este ocupată de 62 de furnizori de energie, care au realizat afaceri de 90 miliarde euro, urmează sectorul de retail, reprezentat de 56 de companii care au avut o cifră de afaceri cumulată de 68 miliarde euro, cel auto, cu 47 de companii şi afaceri de 75 miliarde euro, distribuţia, cu 39 de companii şi 37 miliarde euro, şi industria metalurgică, cu 32 de companii şi 39 miliarde euro.
Cea mai mare creştere a cifrei de afaceri a fost înregistrată de companiile din industria auto (+10%). Nouă din 16 sectoare au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri, precum construcţiile (-17,7%), sectorul minier (-5,2%) şi telecomunicaţiile (-4,5%).
Cele mai mari trei companii din Europa Centrală şi de Est sunt Polski Koncern Naftowy Orlen din Polonia, din domeniul petrol şi gaze, MOL Ungaria şi Skoda Auto Cehia.
Grupul Coface este unul dintre liderii mondiali în asigurările de credit.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe