Topul creşterilor salariale în Europa

La începutul anului companiile au oferit în medie, în Europa, o creştere salarială de 4,44%. În cazul în care nivelul inflaţiei va rămâne la valoarea din 2010, majorarea va fi însă anulată în toată Europa, cu excepţia a cinci state.

Urmărește
740 afișări
Imaginea articolului Topul creşterilor salariale în Europa

Topul creşterilor salariale în Europa (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

România, unde s-a înregistrat o creştere salarială de 6,1% şi un nivel al inflaţiei de 6% anul trecut, ar putea prezenta o creştere reală a salariilor în 2011 de doar 0,1%. Totuşi ea ar putea ocupa, în aceste condiţii, locul al cincilea în topul statelor care au înregistrat creşteri în mediul privat, informează gândul.

Anul trecut salariul mediu net pe economie a crescut cu 1,3% faţă de 2009, ceea ce corespunde unei pierderi salariale, din punct de vedere al puterii de cumpărare (după ce se scade inflaţia) de 6,2%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe primul loc al topului, cu o creştere salarială reală 1,7%, s-ar putea afla Grecia, unde salariile au crescut cu 4,7%, în timp ce inflaţia ar putea fi de 3% anul acesta, dacă se menţine la nivelul din 2010. Pe ultimul loc se află Irlanda cu o scădere de peste 4% a salariului real.

Topul creşterilor salariale reale a fost calculat de gândul pe baza studiului Mercer, realizat la începutul anului pe un eşantion de 406 filiale ale unor organizaţii multinaţionale şi pe baza datelor Eurostat asupra nivelului mediu anual în 2010 al inflaţiei în statele europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici