Topul primilor zece datornici mari contribuabili la buget în trimestrul trei

Restanţele primilor zece datornici mari contribuabili la buget au crescut în trimestrul al treilea cu un miliard de lei, la 6,41 miliarde de lei, în contextul în care cel mai mare debitor a rămas Compania Naţională a Huilei (CNH), iar şase companii au de plătit peste 300 milioane de lei fiecare.

Urmărește
180 afișări
Imaginea articolului Topul primilor zece datornici mari contribuabili la buget în trimestrul trei

Topul primilor zece datornici mari contribuabili la buget în trimestrul trei (Imagine: Levente Gergely/Mediafax Foto)

La finele lunii iunie, obligaţiile celor mai mari zece restanţieri ai bugetului general consolidat cumulau 5,47 miliarde de lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), CNH avea, la finele primelor nouă luni, obligaţii restante la bugetul general consolidat de 3,64 miliarde de lei, în creştere cu 7,6% faţă de suma raportată la sfârşitul lunii iunie.

Suma de 6,41 miliarde de lei reprezintă datoriile cumulate ale societăţilor mari cu primele zece debite cumulate la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat.

Cele mai mari datorii au fost acumulate la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat, unde companiile au de rambursat 2,94 miliarde de lei şi, respectiv 2,79 miliarde de lei. Ambele solduri au crescut faţă de trimestrul anterior, însă avansul mai puternic a fost înregistrat la datoriile către bugetul de stat, care au urcat cu 40%, de la 2,1 miliarde de lei.

A doua mare datorie la buget a fost înregistrată de Galaxy Tobacco, fosta Societate Naţională Tutunul Românesc (SNTR), pentru prima dată inclusă între primele zece restanţiere, cu obligaţii de plată de 481,5 milioane de lei, din care 99,6% către bugetul de stat.

Din suma de rambursat, compania de tutun are obligaţii de 174 de milioane de lei sub formă de accize şi 223 de milioane de lei reprezentând dobânzi şi penalităţi.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR s-a menţinut pe poziţia a treia, unde se plasa şi la finele lunii iunie, însă datoriile contribuabilului au urcat cu 22%, de la 349,6 milioane la 427,2 milioane.

Din primii zece mari debitori, trei sunt companii din cadrul CFR, cu una mai puţin faţă de trimestrul anterior, deoarece Telecomunicaţii a ieşit din acest clasament.

A patra restanţă la buget o deţine Societatea Naţională a Cărbunelui care, deşi a mai acumulat datorii la buget, a coborât, totuşi, două poziţii faţă de luna iunie. Compania avea de plată la finele lunii septembrie 381,8 milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult faţă de suma de la finele trimestrului doi.

Datoriile Electrificare CFR au crescut cu aproape 30 de milioane de lei, la 328,2 milioane de lei, dar se stiuează pe locul cinci, faţă de poziţia a patra de la mijlocul anului.

Nou-intrată în clasamentul datornicilor a fost şi compania care realizează comerţ cu ridicata nespecializat Sasquatch Impex, deţinută de Gabriel Epure, ale cărei datorii totalizau 305,4 milioane de lei, a şasea obligaţie de plată la buget.

UCM Reşiţa, ocupanta locului şapte, a fost singura companie din topul primilor 10 datornici ale cărei obligaţii au scăzut faţă de perioada anterioară, de la 264,5 milioane, la 261,8 milioane de lei.

A opta mare restanţă se află în contul CFR Marfă, care a coborât două poziţii, cu datorii de 232,7 milioane de lei, mai mari cu 24,6% faţă de nivelul din iunie.

Moldomin SA a ocupat penultima poziţie în clasament, cu datorii de 196 milioane de lei, în timp ce ultima poziţie din topul primilor datornici a revenit Electroputere Craiova, cu obligaţii de plată de 151,4 milioane de lei.

Marii contribuabili sunt companiile care au o cifră de afaceri anuală de cel puţin 70 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici