Tot mai mulţi fermieri sunt interesaţi să se asocieze în cooperative

Tot mai mulţi fermieri sunt interesaţi să se asocieze în diverse forme, inclusiv în cooperative, pentru a beneficia de oportunităţile de desfacere a produselor şi de o putere mai mare de negociere.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Tot mai mulţi fermieri sunt interesaţi să se asocieze în cooperative

Tot mai mulţi fermieri sunt interesaţi să se asocieze în cooperative

Deşi cuvântul "cooperativă" mai are încă o rezonanţă care aminteşte de perioada comunistă, fermierii sunt din ce în ce mai deschişi la acest tip de asociere. Dacă se strâng mai mulţi la un loc, ei obţin preţuri mai mici la materiile prime, au o putere de negociere mai mare şi posibilităţi mai bune de desfacere a produselor.

În România funcţionează deja câteva zeci de cooperative agricole, în domenii precum apicultură sau zootehnie, iar numărul acestora va creşte, pentru că iniţiativele nu lipsesc.

În judeţul Buzău, de exemplu, un grup de 20 de membri fondatori pun bazale unei cooperative care, spun ei, este o premieră în România, iar 200 de fermieri sunt deja interesaţi să se înscrie.

"Aceasta este prima cooperativă agricolă din România care nu este sectorială. Nu se înscriu numai agricultori din domeniul cultivării de legume şi fructe, sau numai din zootehnie, ci se pot înscrie fermieri din orice domeniu al agriculturii. Este o coperativă generală", spune Joaquim Gonzalez, unul dintre membrii fondatori.

De origine spaniolă, Gonzalez a venit în România în 2004, cu gândul să facă o asociaţie în domeniul creşterii caprelor.

"Mi s-a spus atunci că nu pot face asociaţie, pentru că românii nu vor, dar am făcut 12 asociaţii. La fel şi cu cooperativele. Se spune că nu se poate, dar nu este deloc aşa, agricultorii sunt deschişi. De la primăriile din zonă ştim deja că 200 de fermieri vor să se înscrie la cooperativa noastră. Agricultorii sunt interesaţi, pentru că în loc să cumperi un sac cu îngrăşământ, cooperativă cumpără mult mai mult şi astfel obţii un preţ mai bun. Ideea este să dezvoltăm un sistem integrat, de la producţie până la vânzarea pe piaţa internă şi chiar şi la export", spune Gonzalez.

Prima investiţie va fi într-o cramă la Pietroasele, care ar putea avea o capacitate de procesare de trei milioane de litri de vin, în funcţie de câţi membri va avea cooperativa şi de suprafeţele cultivate cu viţă-de-vie ale acestora.

"Zona este renumită pentru producţia de vin şi cu asta o să începem. Sperăm să luăm în concesiune sau în arendă un teren de la primărie pentru cramă. Apoi ne vom extinde în diverse domenii, de la producţie agricolă, la zootehnie şi chiar turism rural", mai spune Gonzalez.

Cooperativa va fi lansată oficial la finele lui octombrie, iar în cadrul asocierii se va putea înscrie orice fermier, indiferent de suprafaţa de pământ pe care o deţine, taxa de înscriere fiind de minim 10 lei.

Dacă asociaţia din Buzău este abia la început, alte cooperative şi-au dezvoltat deja activitatea şi au planuri de investiţii de mai multe milioane de euro.

În general, cei interesaţi să se înscrie în cooperative sunt fermierii care vor să facă din agricultură o activitate profitabilă şi mai puţin ţăranii care fac agricultură de subzistenţă. Cooperativa nu este însă singura formă de asociere, opţiunile sunt multe şi vizează diverse categorii de agricultori, care pot obţine şi finanţare pentru constituirea în grupuri, din fonduri UE şi de la stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici