Tot mai mulţi români vor să îşi cumpere o casă. Statul îi ajută, TVA-ul pentru imobile a scăzut de la 19% la 5%

  • Sunt la mai mare căutare imobilele noi şi se observă dorinţa mai mare de achiziţie a unei case
  • S-a promulgat scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru imobile
  • Cererea a scăzut din punct de vedere a dorinţei şi se bazează strict pe necesitate
Urmărește
5162 afișări
Imaginea articolului Tot mai mulţi români vor să îşi cumpere o casă. Statul îi ajută, TVA-ul pentru imobile a scăzut de la 19% la 5%

Din cauza pandemiei şi a necesităţii de a sta în casă, românii au început să îşi dorească din ce în ce mai mult un spaţiu în plus, aşadar în achiziţionarea de case de anul acesta se observă creşteri. Mai mult de atât, contextul actual este posibil să îi ajute pe cei interesaţi de a cumpăra o locuinţă, chiar dacă preţurile sunt într-o uşoară creştere.

Alexandru Rădulescu, partener la o firmă de consultanţă în domeniul financiar bancar, ne prezintă preţurile estimative pentru Bucureşti.

„Suntem undeva la un nivel de 470.000 lei valoarea imobilului, în 2019, şi anul acesta undeva la 482.000 lei. Se remarcă o creştere a avansului pe care îl plătesc clienţii pentru achiziţionarea unei locuinţe. Casele sunt un picuţ mai scumpe şi în mare parte datorită inflaţiei, adică vorbim de nişte creşteri nesemnificative, între 2 şi 3,5%. Cererea este cu precădere spre imobilele noi şi în mod special spre zona de case. Cererea a scăzut din punct de vedere a dorinţei şi se bazează strict pe necesitate. Noi ne situăm la un nivel un pic mai ridicat faţă de anul trecut, cu o creştere de aproximativ 15% faţă de anul anterior. Am suferit, practic, o scădere destul de dură în luna mai şi un pic de iunie. Media de piaţă actuală este cea mai mică din ultimii 10 ani încoace, ceea ce e un lucru bun din punct de vedere al ratelor persoanelor care doresc să achiziţioneze un imobil. S-a promulgat legea privind scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru imobile ce nu pot depăşi 120 de metri pătraţi şi nu pot valora mai mult de 140.000 euro”, explică Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit România.

Andreea Chiriac ne povesteşte experienţa ei în căutarea unei noi locuinţe şi ce doreşte de fapt să fie în plus la noul cămin.

„Oferte de achiziţii sunt destul de multe, fiecare are câte avantaje îţi oferă dezvoltatorul, indiferent de zona în care cauţi o să găseşti destule oferte, atât mai bune, cât şi mai proaste. În momentul de faţă dorim să facem tranziţia aceasta, de la o locuinţă mai mică la o locuinţă mai mare, într-adevăr, apartament cu 3 camere. O să îţi doreşti să ai grădiniţa aproape, să nu faci foarte mult. Acum depinde de ceea ce îţi doreşti tu cu adevărat de la locul în care o să locuieşti tu de acum încolo.”

Agentul imobiliar Adrian Vasiu spune că cei mai mulţi părinţi lucrează de acasă, iar copiii fac şcoală online.

„Oamenii au nevoie de spaţii mai mari în care să îşi petreacă timpul alături de familia lor. De la o locuinţă mică, apartament, simt oamenii nevoia să treacă la un apartament cu curte, la un duplex, la un triplex sau la o casă individuală, în funcţie de bugetul pe care îl are fiecare.”

În Iaşi, anul acesta se găseşte un cumpărător pentru o locuinţă în medie în 45 de zile, faţă de 55, cum se estima anul trecut. În Bucureşti şi în Cluj Napoca, perioada medie de vânzare a crescut. Bucureştiul a ajuns de la 74 de zile la 94, iar Clujul la 70 de la puţin peste 30 de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici