Tot mai mulţi turişti merg în restaurantele de la munte cu alcool „în sacoşă”, se plâng bucătarii şi cofetarii

Publicat: 15 04. 2015, 13:28
Actualizat: 30 03. 2020, 19:15

„În ultimul an, din cauza puterii scăzute de cumpărare a populaţiei, a crescut numărul românilor care merg în restaurantele din staţiuni cu băuturi alcoolice în sacoşă. Vinul din alimentară e de cel puţin două ori mai ieftin decât cel din restaurant, iar oamenii încearcă să facă economie”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România şi proprietarul restaurantului Cabana Vânătorilor din Predeal.

El a explicat că la restaurantul pe care îl conduce se percepe o aşa numită „taxă de dop” de 25 de lei pentru o sticlă de băutură adusă din afară.

Mulţi dintre turişti, spune Bercea, încearcă să evite această taxă şi ţin sticlele de alcool sub masă.

„Am avut o situaţie inedită cu nişte turişti din Republica Moldova, care au venit pentru Crăciunul pe rit vechi şi ne-au rugat să le permitem să desfacă două şampanii. Le-am spus de taxa de dop, moment în care ei s-au dus la maşini – erau veniţi cu două Mercedes ML – au desfăcut afară cele două şampanii şi le-au turnat într-o sticlă de plastic de apă minerală. Au venit în restaurant cu o singură sticlă, cea de plastic, şi au plătit o singură taxă de dop pentru cele două şampanii”, a povestit Bercea.

Preşedintele Asociaţiei Bucătarilor a mai spus că majoritatea celor care vin cu băutura de afară au între 45 şi 55 de ani şi consumă la restaurant ciorbă şi carne de pui.