Traderul Jerome Kerviel s-a predat autorităţilor franceze pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoare

Fostul trader al Societe Generale Jerome Kerviel, care a provocat băncii pierderi de 4,9 miliarde euro prin tranzacţii neautorizate, s-a predat autorităţilor franceze pentru a ispăşi o pedeapsă de trei ani de închisoare, încheind astfel un capitol negru din istoria bancară a Franţei.

Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului Traderul Jerome Kerviel s-a predat autorităţilor franceze pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoare

Traderul Jerome Kerviel s-a predat autorităţilor franceze pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kerviel şi-a petrecut weekend-ul la graniţa dintre Italia şi Franţa, refuzând să o treacă dacă preşedintele Francois Hollande nu intervine în cazul său, relatează Financial Times.

Înconjurat de reporteri şi susţinători, Kerviel a decis să se predea, duminică noaptea, la o staţie de poliţie din sudul Franţei, după ce procurorii au afirmat că dacă nu o va face va fi considerat fugar.

Kerviel s-a aflat în ultimele trei luni într-un pelerinaj între Roma şi Franţa, după ce în februarie a avut o scurtă întâlnire cu Papa Francisc. El a afirmat că pelerinajul său este o călătorie personală menită să atragă atenţia asupra tiraniei pieţelor financiare.

În luna martie, justiţia frranceză a respins un ultimul recurs făcut de Kerviel, el fiind găsit vinovat, pentru a treia oară, de tranzacţiile neautorizate în valoare de 50 de miliarde de euro, care au provocat Societe Generale pierderile de 4,9 miliarde de euro.

Kerviel a recunoscut întotdeauna tranzacţiile, dar a insistat că este o victimă a sistemului care i-a permis activităţile atât timp cât aduc bani băncii.

El a declarat că va continua să critice Societe Generale şi activităţile de investment banking în general.

Curtea de Apel a confirmat vinovăţia lui Kerviel, dar a respins despăgubirile de 4,9 miliarde de euro pe care el ar fi trebuit să le plătească Societe Generale, explicând că valoarea acestora trebuie stabilită într-un proces civil, în care să fie luată în considerare şi responsabilitatea parţială a băncii.

Societe Generale a fost amendată de autorităţile franceze de reglementare cu 4 milioane de euro din cauza sistemului ineficient de control al riscurilor.

Kerviel este văzut de unele persoane din Franţa drept o victimă care se luptă cu sistemul financiar prea puternic, între susţinătorii săi aflându-se şi Jean-Luc Melenchon, liderul principalului partid de extremă stângă.

Într-un sondaj efectuat în 2008, 77% dintre respondenţii francezi îl considerau pe Kerviel drept o victimă.

Povestea sa a inspirat un fan club, o carte şi un film intitulat Avis de Tempete (Avertisment de Furtună).

Într-un interviu acordat Financial Times de Paşte, Kerviel afirma că este resemnat cu închisoarea, dar că este o eroare judiciară, ia ultimii şase ani au fost un coşmar pentru el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici