- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tradiţia creşterii porcilor în curte se vede în cifre. ZF: Circa 400.000 de gospodării din România deţin un număr similar de porci cu 360 de ferme comerciale
- Cum acoperim deficitul de 830 mil. euro la carnea de porc, dacă peste 40% din efectivele de porcine sunt în gospodăriile populaţiei, care au până în cinci porci fiecare, şi carnea este folosită, în principal, pentru consumul propriu?
- Şeful unei ferme mari de porci: „Gospodăriile populaţiei asigură 10%, maximum 20% din consum în vremurile bune. Grosul producţiei era în fermele comerciale, care duceau greul în acest sector. Deficitul pe carne de porc este, în primul rând, din cauza scăderii efectivelor din fermele comerciale.“
Tradiţia creşterii porcilor în curte se vede în cifre. ZF: Circa 400.000 de gospodării din România deţin un număr similar de porci cu 360 de ferme comerciale
Românii care cresc porci în curte au efective aproape de dimensiunea efectivelor din fermele comerciale, de mari dimensiuni, arată datele oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la solicitarea ZF. Acest lucru indică o tradiţie şi o practică puternică a creşterii porcilor în gospodăriile individuale.
În gospodăriile populaţiei, 398.269 la număr, România creşte circa 1,25 milioane de porci. În fermele mari, comerciale, 361 la număr, de 1.000 de ori mai puţine decât exploataţiile nonprofesionale sau de subzistenţă, cresc 1,6 milioane de porci, potrivit ANSVSA. Ce spun aceşti indicatori?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
-
Cum a evoluat rata de neperformanţă în 2024? Presiunea creditelor neperformante a continuat să rămână scăzută, rata NPL oscilând în jurul nivelului de 2,5%
„România este de departe pe primul loc în EU la numărul de porci crescuţi în gospodării. Tind să cred că în gospodării sunt mai mulţi porci decât în fermele comerciale, ca urmare a celor şase ani de pestă porcină africană (PPA)“, spune Ioan Ladoşi, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
Afirmaţia că România este pe primul loc la numărul de porci crescuţi în gospodăriile populaţiei este susţinută şi de Cătălin Ene, administrator al complexului de creştere a porcilor Macro Suin din Argeş. El spune că în acest top, aproape de România, ca efective era şi Polonia, însă în Polonia statul a subvenţionat populaţia şi a făcut ferme comerciale, care să le asigure consumul şi exportul.
CITEŞTE MAI MULT PE ZF Corporate
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO