Oficialul băncii centrale a declarat, vineri, că interesul crescut pentru plasamente în eurobonduri româneşti din partea investitorilor din Europa emergentă, în special Polonia, a fost de asemenea o surpriză.
În ceea ce priveşte oportunitatea unei emisiuni de bonduri româneşti denominate în dolari, Popa a arătat că propunerea se află în analiză la Ministerul Finanţelor Publice.
De altfel, secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi a declarat în mai multe rânduri că programul de MTN (Medium Term Notes) va fi amendat pentru a permite inclusiv emisiuni denominate în dolari, ca o potenţială alternativă de plasament.
România a atras 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN, derulată joi, iar întreaga sumă subscrisă, de 3 miliarde euro, putea fi adjudecată la acest randament, potrivit lui Bogdan Drăgoi.
Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în martie 2010, când România a împrumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.
Societe Generale, alături de Erste Bank, sunt aranjorii selectaţi de către Ministerul Finanţelor pentru emisiunile din programul cadru de finanţare.