- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.02.2024, 13:27)
- Tibi Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transelectrica a încheiat 2023 cu un profit net de 219 mil. lei, în scădere cu 57,5% faţă de 2022
Compania Transelectrica a încheiat anul 2023 cu un profit net de 219 milioane de lei, în scădere cu 57,5% comparativ cu 2022, scrie Ziarul Financiar.
Urmărește
112 afișări
Transelectrica a încheiat 2023 cu un profit net de 219 mil. lei, în scădere cu 57,5% faţă de 2022
Operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica (simbol bursier TEL) a raportat un profit net de 219 mil. lei în 2023, o diminuare cu 296 mil. lei sau cu 57,5% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a faptului că în anul curent nu s-au înregistrat venituri din capitalizarea CPT (consumul propriu tehnologic) la nivelul sumei din perioada similară a anului precedent (13,8 mil în 2023 vs 338,5 mil în anul 2022).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
„Acest venit special, a fost constituit pentru partea din costul total CPT care nu a fost acoperită de tariful de transport. Precizăm că acest venit este de natură nemonetară, încasarea acestuia urmând a fi realizată de Campanie în mod eşalonat prin tariful de transport în următorii cinci ani (2023-2027) în conformitate cu prevederile legislative incidente”, notează Transelectrica.
Veniturile totale operaţionale ale Transelectrica au înregistrat o scădere în procent de 24,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 4,72 mld. lei, în contextul diminuării semnificative a veniturilor din activităţile zero-profit (piaţa de echilibrare, servicii de sistem).
Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizare) realizate la sfârşitul anului 2023 au înregistrat o scădere în procent de 21% comparativ cu perioada similară a anului anterior, până la 4,47 mld. lei, în principal din activităţile zero-profit (piaţa de echilibrare) şi a cheltuielilor cu achiziţia energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic.
„Managementul Companiei aplică o abordare prudentă în direcţia reducerii costurilor Transelectrica, iar una din preocupările de bază o reprezintă consolidarea permanentă şi extinderea infrastructurii de transport, prin modernizarea acesteia pe baza tehnologiilor celor mai performante, asigurându-se astfel condiţiile necesare pentru ca reţeaua electrică de transport al energiei electrice să corespundă cerinţelor actuale şi viitoare de piaţă”, scrie compania.
Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN) s-a înregistrat o diminuare de 10% a veniturilor, la 2,09 mld. lei, în principal pe fondul reducerii veniturilor din capitalizarea CPT, concomitent cu scăderea de 1,8 TWh a cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor (50,39 TWh în 2023 faţă de 52,18 TWh în 2022), cât şi a veniturilor din alocarea capacităţii de interconexiune.
Scăderea veniturilor din interconexiune (343 mil. lei în 2023 faţă de 399 mil. lei în 2022) se datorează în principal nivelului de utilizare în perioada analizată a disponibilităţilor capacităţii de interconexiune de către traderii de pe piaţa de energie electrică.
Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea CPT au fost în sumă de 517 mil. lei, semnificativ mai mici, cu 37% (-310 mil lei) comparativ cu anul 2022, în principal influenţate de prevederile OUG nr.153/2022. Astfel, Transelectrica a achiziţionat energie electrică pentru acoperirea a circa 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE), la un preţ de achiziţie reglementat.
„Măsurile luate la nivel european în vederea eficientizării consumului de energie, înlocuirea gazului rusesc, reducerea cererii din zona industrială, precum şi creşterea ponderii energiei eoliene, în condiţiile unei ierni atipice şi călduroase, au condus la o scădere a consumului, precum şi a cantităţilor tranzacţionate pe pieţele pe termen scurt şi a preţurilor energiei pe aceste pieţe. Astfel, preţul mediu al energiei achiziţionate de pe PZU în anul 2023 a fost mai mic cu 48% faţă de preţul din perioada similară a anului 2022, menţinându-se totuşi mai ridicat decât preţul din anii precedenţi”, mai scrie Transelectrica.
Segmentul activităţilor zero-profit (EBIT) a înregistrat un rezultat negativ de 140 mil. lei, în scădere faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut (21 mil. lei). Cadrul de reglementare specific activităţilor zero profit conţine mecanisme de regularizare care asigură compensarea excesului sau deficitului de venituri raportat la nivelul cheltuielilor necesare pentru desfăşurarea activităţilor respective.
Transelectrica are 2,3 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Acţiunile TEL înregistrează o creştere de 0,7% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 47,6 mil. lei, arată datele BVB.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe