Transelectrica anunţă un profit net de 114 milioane de lei, în 2020

  • CNTEE Transelectrica SA anunţă un profit net de 114 milioane de lei, în 2020, mai mare decât cel din 2019, când a fost înregistrat un profit de 96 de milioane.
Urmărește
500 afișări
Imaginea articolului Transelectrica anunţă un profit net de 114 milioane de lei, în 2020

Transelectrica anunţă un profit net de 114 milioane de lei, în 2020

În anul 2020, profitul brut al Companiei a crescut cu 60 de milioane de lei, de la 107 milioane de lei în intervalul ianuarie-decembrie 2019 la 167 mil lei în ianuarie-decembrie 2020, creştere determinată în principal de reducerea tuturor costurilor operaţionale inclusiv amortizare, precum şi de gestionarea eficientă a resurselor disponibile în conturile Companiei, se arată într-un comunicat al Transelectrica. Profitul net a ajuns la 114 de milioane de lei în 2020, faţă de 96 de milioane de lei înregistrat în anul 2019.

Potrivit reprezentanţilor companiei, anul 2020 a fost unul dificil din cauza pandemiei COVID-19, care a generat o scădere a consumului de energie electrică atât la nivel local, câ şi la nivel european.

„Cu toate acestea, în calitatea sa de Operator de Transport şi de Sistem (OTS) Transelectrica a implementat măsuri menite să atenueze manifestarea riscurilor, asigurând continuitatea activităţii în condiţii de siguranţă. Astfel, în anul 2020, s-a remarcat o scădere a consumului energiei electrice cu 3,48% faţă de anului 2019. Astfel, în intervalul ianuarie-decembrie 2020 a fost tarifată o cantitate de energie de 53,85 TWh, faţă de 55,34 TWh în aceeaşi perioadă a anului trecut”, se arată în comunicat.

„Rezultatele obţinute în 2020, un an complicat pentru întreg sectorul economic, arată că Transelectrica s-a adaptat condiţiilor de business şi a reuşit să-şi concentreze eforturile pe acele acţiuni sustenabile şi
esenţiale pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional: investiţiile şi mentenanţa. În acelaşi timp, în anul 2020, Transelectrica a contribuit la funcţionarea economiei într-o perioadă marcată de efectele pandemiei, având de asemenea un aport important la bugetul statului român”, a declarat Cătălin Niţu, directorul general executiv al CNTEE Transelectrica SA.

Veniturile totale operaţionale realizate în anul 2020 au înregistrat o uşoară scădere de 1% comparativ cu anul anterior (2.368 de milioane de lei în 2020 faţă de 2.398 de milioane de lei în 2019), determinată în principal de scăderea veniturilor operaţionale aferente activităţii zero profit (piaţa de echilibrare), dar şi de scăderea cantităţii de energie electrică transportată.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) realizate în intervalul ianuarie-decembrie 2020 au înregistrat o scădere de 4% comparativ cu perioada similară a anului anterior (2.198 de milioane de lei faţă de 2.282 de milioane de lei în anul 2019).

„Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN) s-a înregistrat o scădere de 2% a veniturilor, determinată în principal de diminuarea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor. Totodată, preţul mediu pe PZU a avut o tendinţă accentuată de scădere începând cu luna ianuarie 2020, fiind cu circa 25% mai mic în anul 2020 faţă de anul 2019. (...) Pe zona principală a activităţilor cu profit zero, s-a înregistrat o scădere a veniturilor cu 1%, iar a costurilor cu 12%”, se mai arată în comunicat.

Conform acestuia, obţinerea pentru al treilea an consecutiv a ratingului Ba1 (Corporate Family Rating) cu perspectiva pozitivă din partea agenţiei Moody's Investors Service, arată că Transelectrica are un profil financiar solid cu nivel redus de îndatorare şi valori financiare puternice, stabile şi predictibile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici