- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transelectrica: Este foarte puţin probabil să nu găsim soluţii la nivel regional în cazul unor dificultăţi în alimentarea cu energie
Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, spune că nu estimează situaţii excepţionale în iarna aceasta care ar presupune limitarea alimentării marilor consumatori industriali în cazul unui deficit de energie.
În ultima perioadă România s-a bazat puternic pe sprijinul vecinilor pentru acoperirea consumului naţional intern, fiind chiar înregistrat un maxim al importurilor, înregistrat pe fondul unei defecţiuni la centrala nucleară de la Cernavodă.
„În condiţiile funcţionării interconectate la nivel european şi de cuplare a pieţelor de energie electrică la nivel de piaţă pentru ziua următoare şi de piaţă intrazilnică de energie electrică este foarte puţin probabil ca în cazul în care o ţară întâmpină dificultăţi să nu găsească resursele de energie necesare la nivelul celorlalte ţări“, dau asigurări reprezentanţii Transelectrica. Potrivit acestora, în situaţia foarte puţin probabilă ca la nivel european să existe dificultăţi şi disfuncţionalităţi în alimentarea cu energie electrică, se pot stabili măsuri coordonate pentru rezolvarea situaţiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
„În aceste condiţii, pentru perioada de iarnă 2021-2022 nu estimăm situaţii excepţionale în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional care să conducă la necesitatea de a limita consumul industrial, consumul de energie electrică la nivelul sistemului putând fi acoperit de către producţia internă de energie electrică şi de capacitatea de import a reţelei de transport, dacă e cazul.“
Semnele de întrebare privind capacitatea parcului de producţie naţional de a acoperi cererea de energie vin mai ales în contextul în care importurile au crescut vertiginos în ultima perioadă, în unele intervale circa o treime din consumul intern fiind acoperit prin cantităţile aduse din Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria.
În acest moment, România poate aduce de peste graniţe circa 3.000 MW de energie. Până în 2025, Transelectrica vrea ca această capacitate să ajungă la 5.500 MW, iar în 2030 la 7.000 MW, eforturile fiind depuse în sensul devansării acestor termene. În contextul în care proiectele de investiţii în zona de producţie de energie bat pasul pe loc de 30 de ani, creşterea capacităţii transfrontaliere, prin care se pot face schimburi mai mari de energie cu statele vecine, este o garanţie pentru asigurarea consumului intern.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO